tisdag 28 januari 2020

Kristina Appelqvist: En giftig skandal - Bokomdöme


En giftig skandal
Av Kristina Appelqvist
Piratförlaget 2020
ISBN 9789164206626, Inbunden, 359 sidor

Författaren har med eller utan hennes egen vilja under åren kallats för en svensk Agatha Christie, eller som det står på omslaget ”pusseldeckardrottning”. I den här boken har hon själv närmat sig det epitetet och blandat in tidernas deckarvirituos i handlingen. Agatha själv är en stor del av intrigen och även i upplösningen.

Som vanligt i författarens böcker är Västgöta Universitet i Skövde skådeplatsen. För den petige är det högskolan som har blivit omdöpt. Det numera strävsamma paret, rektorn Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller, är sedvanliga problemlösare tillsammans med Emmas man polisen Filip.

På universitetet ska man ha deckarfestival om Agatha Christie. Strax innan evenemanget hittas en brevsamling med brev från denna författare. De är skrivna till hennes okända svenska väninna i Skövde. De båda har både brevväxlat och rest och träffat varandra. Agatha i Västergötland är okänt för alla, dessutom avslöjas en hel del hemligheter i breven. Det blir en världsnyhet som drar till sig forskare, inte minst från England.

Samma dag som festivalinvigningen kan man läsa en annons i lokaltidningen:

Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta Universitet fredagen 1 juni klockan 20.00.

Det är nästa ordagrant hämtat från Christies bok Ett mord annonseras. Är det ett skämt, eller är det någon som verkligen menar allvar. När en person på kvällen avlider under mystiska omständigheter under invigningsmiddagen blir det plötsligt allvar. Dessutom känns mordet som hämtat från en annan av författarens böcker.

När ytterligare ett mord inträffar, nästan kopierat ur Mord i prästgården, måste polisen, med hjälp av Emma och Helena, anstränga sig till det yttersta.

Upplösningen är naturligtvis klassisk gammaldags brittisk, med alla misstänkta samlade i ett och samma rum. Den skyldige luras i en fälla och fallet kan få sin förklaring.

Agatha Christie själv skulle ha varit stolt över hur hennes böcker här har härmats och fått ny skepnad. Att använda sig av detta upplägg är mer än genialiskt. Visserligen kanske intrigen och sannolikheten haltar till emellanåt, men det är så charmigt och så underhållande att jag faller platt.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2