måndag 10 februari 2020

Göran Sällqvist: Efter så många år - Bokomdöme


Efter så många år
Av Göran Sällqvist
Lind & Co 2020
ISBN 9789178615483, Inbunden, 409 sidor

Författaren bor i Portugal och har tidigare varit polis. Sina yrkeskunskaper kan han använda för att skriva en realistisk polisroman. Det är ett råd som nya författare ofta får, att skriva där de står. Göran Sällqvist är den första debutant jag läser i år.

En man hittas mördad på en bilfirma på ett utstuderat våldsamt sätt. Polisen konstaterar att offret sista samtal har gått till en välrenommerad och framgångsrik affärsman, Rickard Ander. Han har tidigare varit narkotikapolis i Göteborg, men bor nu i Stockholm.

Läsaren får följa honom på åttiotalet när han jagar en knarkbrottsling av stor dignitet. Polisen då arbetar med en infiltratör, men tillslaget blir inte riktigt som de har tänkt sig.

Kan det vara den händelsen som nu spökar igen? Rickard Ander börjar forska i det aktuella mordfallet och utsätter sig därmed för stora risker.

Kretsen kring huvudpersonen är ganska grabbig liksom han själv. Rickard Ander är väldigt macho och för mig känns han ganska stöddig och obehaglig. Om det är författarens tanke vet jag inte, jag hoppas det. Det förekommer kvinnor i boken, men i biroller. Eller också är de också lite macho.

Dramatiken och spänningen går inte att klaga på. Det är full fart framåt.  Nyfikenheten på upplösningen för läsandet framåt. Däremot är persongestaltningarna ganska grunda. Nyfikenheten på bokens karaktärer blir inte riktigt stillad.

Läs gärna om ni vill ha en stunds kittlande underhållning.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Eva Lindblad, 1001bild.se

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2