fredag 26 mars 2021

Susanne Boll: Jordanden - Bokomdöme

Jordanden

Av Susanne Boll

Hoi Förlag 2021

ISBN 9789175575193, Inbunden, 290 sidor

 

Psykologen Vera Lilja återvänder för tredje gången. Eldsystrar och Luftburen heter de två tidigare delarna.  Som den uppmärksamme noterar är det de fyra elementen som författaren tagit fasta på, försåvitt det blir en titel med Vatten nästa gång. Böckerna går utmärkt att läsa var för sig även om det som alltid är intressant att följa en karaktär i ett längre perspektiv.

 

På omslaget kan man läsa att detta är en Vera Lilja-thriller. Nja, så mycket thriller är det nu inte, boken kan snarare betecknas som en psykologisk spänningsroman. Men det finns trots det en polisutredning. En man har hittats brutalt mördad och våldtagen i Judarskogen i Stockholms västerort. Ämnet är originellt, sexuella övergrepp på män vimlar det inte av i kriminalgenren.

 

Som vanligt när man läser Susanne Boll får man en berättelse med väl gestaltade och riktiga människor med många och äkta känslor. Det är författarens styrka. Veras förhållande med den f d proffsfotbollspelaren är inkännande liksom polisens Kenneths liv med sin sambo Leo.

 

Polisutredningen är den röda tråden i handlingen, men är ändå lite sidoordnad och tillbakalutad. Personligen skulle jag önska att deckardelen skulle kunna få lite mer plats, men jag kanske är yrkesskadad.

 

Inom genren är Susanne Boll en av våra bästa karaktärskildrare. Även om spänningen inte är högkaratig har man ändå inte tråkigt.


Betyg: 3 tomteluvor  Foto: Katarina Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar