onsdag 24 april 2024

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

 

Bortom trädens gräns
Av Rebecka Björn Blomqvist
Piratförlaget 2024
ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor

Det här är författarens tredje bok i sin Sälen-serie. Böckerna är förhållandevis fristående vilket jag finner sympatiskt. Bokserier kan lätt gå i stå och bli slentrianmässigt skrivna med återkommande och så småningom uttjatade karaktärer.

Författaren bor i Karlstad, men hon har växt upp i Sälentrakten där familjen har drivit en semesterby. Hon känner därför böckerna miljö, och det märks. De senaste åren har det kommit ganska många böcker som har handlingen förlagd i fjälltrakter, med stor överrepresentation för Åre med omgivning.

Den här boken handlar mycket om etablering av vindkraft. Miljö och energiförsörjning blir ett allt vanligare tema i deckare. Konstigt vore det annars. Klimatet berör oss alla. 

Den nya parken här möts av protester och när död och försvinnanden drabbar etableringsföretaget riktas misstankarna mot de som inte vill ha vindkraft på fjället. Men stämmer det? Kan orsakerna kanske hittas längre bakåt i tiden? Är det någon form av hämnd?

Huvudpersonen, Cecilia Sandell, brinner för sitt arbete och för att vindkraftparken ska bli realitet. Hon är en effektiv person, men hennes ambitioner kan också få henne att tänja på lagar och regler. 

Victoria Björn Blomqvist berättar en spännande nutidshistoria. Emellanåt kan bokens relationsproblematik ta över och kriminalgåtan får stå åt sidan. Huvudpersonen är ändå med sina fel och brister en intressant karaktär och berättelsen om henne är bokens största behållning.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1137

Manfred Mann: Oh No, Not My Baby In på listan 29 maj 1965 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10