måndag 6 maj 2024

Marie Carlsson & Sten Tolgfors: Statsrådet och glöden - Bokomdöme

 

Statsrådet och glöden
Av Marie Carlsson & Sten Tolgfors
Lava Förlag 2024
ISBN 9789189869967, Danskt band, 280 sidor

Redan av titeln får man aningar om att det här kanske kan ha något med Bo Baldersons första bok Statsrådet och döden att göra. Den första boken av den fortfarande oavslöjade pseudonymen kom redan 1968 och följdes av ytterligare tio.

Marie Carlsson har arbetat med det skrivna ordet på många olika sätt, bl a som krönikör, förlagschef och författare. Sten Tolgfors är landshövding i Västra Götalands län och har tidigare varit moderat försvars- och handelsminister.

Dessa två har slagit sig ihop för att skriva en humoristisk kriminalroman i Baldersons anda. Det kan jag slå fast med en gång; det har de lyckats alldeles utmärkt med. Bo Balderson hade inte skämts om han hade skrivit den här boken. Eller har han det? Nej, dessa författare är alldeles för unga för att bli misstänkta för det.

Bokens huvudperson är BVS, d v s den biträdande vice statsministern (härlig titel) Bengt-Anders Pålsson. Han har ett gott hjärta, men kanske inte alltid riktigt lika stort förstånd. Motsvarigheten till Baldersons adjunkt Vilhelm Persson heter här Alicia Svensson och är enligt den obligatoriska personförteckningen, ultrabegåvad jurist. Hennes farfar är adjunkt och kan misstänkas ha något att göra med originalböckerna.

BVS har fått tag på Baldersons Statsrådet och döden och finner i den den bästa beskrivningen av svensk politik som har gjorts. Han hämtar all sin inspiration därifrån och reser land och rike runt för finna grund för de sanningar som ju absolut måste finnas i den romanen.

Det blir hejdlöst roligt, och kanske ännu roligare än förr. Tiderna förändras och både handling och språk är anpassat till dagens verklighet. Författarna säger sig inte ha några riktiga förlagor för varken politiker eller partier. Möjligen kan man ana vilket parti som använder sig av talrör.

Och givetvis sker det ett mord också. Bara så där. Hoppsan.

Betyg: 3 tomteluvor  


Teckning: Ingrid Frölich


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10