torsdag 20 juni 2024

Jonas Sjöstedt: Svekens tid - Bokomdöme

 

Svekens tid

Av Jonas Sjöstedt

Ordfront 2024

ISBN 9789179458256, Häftad, 185 sidor

 

Jonas Sjöstedt är en återvändare. Inte bara till politiken som nyvald EU-parlamentariker, utan även som kriminalromanförfattare. Mellan 2009 och 2022 skrev han fyra ganska hyggliga deckare med tydligt politiska ämnen.

 

Huvudperson var då den vänsterpartistiska tjänstemannen David Lööf och det är det fortfarande. Sverige har just gått med i NATO och är på väg in i ett val. Det sker ett mord på en man med turkiska kopplingar och kurden Azwer Kobane blir starkt misstänkt. Kobane har deltagit i en paneldebatt med David som arrangör. Det gör situationen obekväm för både David och Vänsterpartiet. Han börjar därför forska i saken.

 

Mycket handlar om Sveriges undfallenhet mot Turkiet i NATO-förhandlingarna. Det är extremt lärorik läsning även om det naturligtvis är en partsinlaga.

 

Han samarbetar med polisen Jessica Fast och de finner kopplingar som de inte har anat. Det handlar om politik på hög nivå. Historien som Sjöstedt framför är både intressant och tankeväckande och har i flera stycken sannolikhetens prägel. Samtidigt är det svårt att engagera sig i berättelsen, i alla fall inte så mycket som man kanske borde. Därtill är inte karaktärerna inte tillräckligt livfulla. Samtidigt är det ljuvligt att läsa böcker som inte har vuxit ut till tjocka luntor på grund av alla de parallella historier som måste berättas.

 Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna Drvnik



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1153

The Carpenters: Jambalaya (On The Bayou) In på listan 23 mars 1974 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9