onsdag 25 september 2024

Karin Smirnoff: Lokattens klor - Bokomdöme

 

Lokattens klor

Av Karin Smirnoff

Polaris 2024

ISBN 9789177959625, Inbunden, 400 sidor

Nu har vi kommit fram till bok nummer åtta i Milleniumserien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Och den tredje författarens andra utgåva. Om Karin Smirnoff ska följa i Stieg Larsson och David Lagercrantz spår blir det ytterligare en. Sedan får det vara bra, i alla fall för min del. Låt oss begrava och minnas våra hjältar.

Redan nu känns det som Salander/Blomkvistspåret har börjar att kallna. Författaren verkar nödgas ta med dessa karaktärer för att hon måste. Hon har istället lyft fram Lisbeth Salanders brorsbarn Svala i rampljuset. Denna fjortonåring har också förmågor utöver de vanliga. Hyperintelligent och oförmögen att känna smärta.

Detta betyder inte att detta är en ointressant bok, tvärtom. Karin Smirnoff har ett för ändamålet fint språk. Hon beskriver sitt norra Sverige med värme, skogsdoft och känsla för människor och djur.

En av Lisbeths få vänner, IT-geniet Plague, är försvunnen. Svala är hotad till livet. Norrlandsstaden Gasskas plågas av greenwashing och kriminell verksamhet. Lisbeth känner sig tvungen att gripa in. Mikael Blomkvists syster bor i staden och han besöker henne ibland. Systerns man är kommunalpamp med kanske lite skitigt mjöl i påsen. Förvecklingarna är många och snåriga.

Kanske hade boken mått bra av färre trådar att nysta upp. Karaktärernas egen kraft duger gott att föra handlingen framåt. Men välskrivet är det, och spännande. 

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Camilla Höglund


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1179

The Guess Who: No Sugar Tonight In på listan 13 juni 1970 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8