fredag 29 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1101

Sam The Sham & The Pharaohs: Lil' Red Riding Hood

In på listan 10 september 1966
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 6

måndag 25 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1100

Basse Wickman: I Wanna Change My Life

In på listan 28 juli 1973
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10

fredag 22 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1099

Chicory Tip: Cigarettes, Women And Wine

In på listan 15 september 1973
Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2

måndag 18 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1098

The Hounds: Exodus

In på listan 5 november 1966
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 3

lördag 16 december 2023

Jan Schmidt: Tragedien på Tärnaholm

 

Tragedien på Tärnaholm
Av Jan Schmidt
Lava 2023
ISBN 9789189778993, Danskt band, 328 sidor


Historiska deckare blir allt vanligare. Dessutom har 1700-talet blivit mer och mer använt i sådana. Jan Schmidt har placerat sin pusseldeckare runt slottet Tärnaholm år 1785. 

Den unge greven hittas skjuten och allt pekar på att hans älskarinna är den skyldige. Det är i alla fall den bekvämaste lösningen som myndigheterna är benägna att acceptera. Men greven var en högst osympatisk typ med många ovänner.

Bokens tre huvudpersoner tvivlar och bildar en osannolik utredningsgrupp. Det är doktorn, det är den unge informatorn som studerar till präst. Den tredje personen är en ung piga som gärna kastar sina blickar mot informatorn. Han är dock svårflirtad.

Det är snåriga alibiundersökningar som de tre tillsammans utför. Tack vare sina olika förutsättningar kan de komma i kontakt med folk av alla slag, i alla samhällsklasser. Hur mordet gick till listar man snabbt ut, men gärningsmannen håller författaren hemlig in i det sista.

Det är skrivet på ett oklanderligt och småtrevligt språk. Underhållningsfaktorn är hög. och här finns en alldeles lagom tillbakahållen humor. Kanske är det lite svårt att hålla isär de olika karaktärerna, speciellt som de inte kallas likadant överallt.

Och nog finns det en öppning för en uppföljare. De mer romantiska avsnitten känns inte riktigt avslutade.

Betyg: 3 tomteluvor


fredag 15 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1097

Duane Eddy: (Dance With The) Guitar Man

In på listan 24 november 1962
Låg kvar i 10 veckor, Högsta placering: 4

tisdag 12 december 2023

Hans Cartensen & Hans-Olov Öberg: Mördarnas mördare - Bokomdöme

 

Mördarnas mördare
Av Hans Carstensen & Hans-Olov Öberg
Southside Stories 2023
ISBN 9789189318953, Inbunden, 304 sidor


Här finns inte plats för djupa personporträtt och målande naturbeskrivningar. Och så ska det vara. Det är inte en sådan bok. Full fart framåt och action i kubik är mottot. Den här typen av intriger fungerar bara om det är så effektivt skrivet att det fångar läsaren till den grad att det blir omöjligt att lägga ifrån sig boken.

Här är det så. Författarna har osannolikt fått mig att heja på två yrkesmördare, Jack Ahlén och Martha Harlin. De dödar för pengar. Låt vara att de inte tar vilka uppdrag som helst, men deras samveten är ändå osedvanligt rymliga.

Gängkriminaliteten i Sverige frodas, växer och blir allt råare och våldsammare. Ett hemligt svenskt sällskap, med trådar in i regeringen, bestämmer sig för att ultimat rensa i träsket. Jack och Martha kallas in för att plocka ner gängledarna en i taget.

Den undre världens bossar är emellertid inte dummare än att de i sin tur försöker få tag på de två som försöker störa deras verksamhet. Det utformar sig till en formidabel våldskarusell där moral och etik ifrågasätts. Samtidigt spelar var och varannan person i det hemliga sällskapet under täcket. Ingen går att lita på.

Jag är förvånad över mig själv, att jag blir så underhållen av en berättelse av den här typen. Kanske den språkliga humorn och berättarglädjen hjälper till.

Boken känns inte avslutad. Jakten kommer att fortsätta. Det blir spännande att följa eftersom det var länge sedan jag blev så fångad av en bok med en så klockren actionstory. Skickligt av författarna, minst sagt.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Li Carstensen


Eli Åhman Owetz: Farväl, Söderberga - Bokomdöme

 

Farväl, Söderberga
Av Eli Åhman Owetz
Printz Publishing 2023
ISBN 9789177716570, Inbunden, 304 sidor


När jag stoppar in lite annan läsning mellan mina kriminalromaner finns det några favoriter. En av dem är Eli Åhman Owetz och hennes feelgoodböcker om Anna-Lisa och hennes vänner i Söderberga. Jag har följt människorna där med stort intresse när författaren varmt har gestaltat dem under många år nu.

Nu är det dags att ta adjö, att säga Farväl Söderberga. I denna tionde och sista bok i serien ska allt som hänt tidigare knytas ihop och de eventuella frågor som läsaren har haft ska bli besvarade. Visserligen ger det lite mindre utrymme till nya omvälvande händelser, men ändå, vi får veta.

Det som har gnagt i mig, och jag tror i andra läsare också, är om det någonsin ska bli någonting mellan Anna-Lisa och hennes första och största kärlek, ålänningen Ralf, som hon träffade på luffen. Naturligtvis dyker han upp i denna bok och bosätter sig i Söderberga, om än tillfälligt. Anna-Lisa kan inte låta bli att träffa honom, men är hon verkligen villig att kullkasta sitt äktenskap och sitt nuvarande lyckliga liv för honom? Det får vi naturligtvis reda på.

Hela byn är för övrigt i gungning. Någon vill ändra byns namn till…ja det går inte ens att skriva det. Trekaffegänget förvandlas till aktivister.

Jag kommer att sakna de här människorna. De kommer säkert att leva vidare i Eli Åhman Owetz huvud, men kanske ska vi ändå låta dem vara i fred nu. Låta dem leva sina liv utan vår inblandning. Istället kan vi börja fundera på om författaren håller på att skapa ett nytt universum? Hoppas kan man ju, det är gratis.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Juliana Wiklund






måndag 11 december 2023

Kerstin Bergman: Ekarvet - Bokomdöme

 

Ekarvet
Av Kerstin Bergman
Southside Stories 2023
ISBN 9789189318694, Inbunden, 392 sidor


Det är verkligen svårt att stoppa in den här boken i något speciellt fack. Det är något mellanting av mysdeckare och psykologisk spänningsroman. Men egentligen, måste alla böcker klassificeras? 

Kerstin Berman fortsätter med sin tredje bok om den ganska gåtfulla Iris Bure. Jag har svårt att få riktigt grepp om henne. Möjligen är det så att det kommer att rullas upp hemlighet efter hemlighet i kommande böcker. Författaren bibehåller också sitt långsamma berättande, en stil som jag uppskattar. Det är ett välkommet avbrott i de actionladdade historier jag ofta läser.

Nu har Iris blivit inbjuden till en bouppteckning i Linköping. Det visar sig att hon och fyra gamla klasskamrater har ärvt ett hus utanför staden. Ett krav för arvet är att de bor där tillsammans i fyra dygn. Mystiskt är det till en början, men det klarnar något när de får olika meddelanden från den avlidna gamla lärarinnan. Men inte helt, man får ta sig igenom hela boken för att bringa absolut klarhet. Och det gör man ju. 

Kerstin Bergman kan konsten att skapa spänning utan större åthävor och nästan utan brott. Att berätta i ett stilla tempo gör att det finns plats för djupare karaktärs- och miljöbeskrivningar. Man får fördjupa sig i klasskamraterna men Iris är fortfarande lite svår att få grepp på. Men hon ska ju återvända i kommande böcker till skillnad från de övriga.

Eklandskapet kring Linköping bildar en bra och vacker kuliss till intrigen som har drag av både Christie och Lang. Bara att huvudpersonen heter Bure i efternamn ger ju Maria Langvibbar. Det ska bli intressant att följa Iris framöver på nya äventyr i de miljöer som författaren växt upp i och få veta lite mer om henne. Från säker källa (författaren) ska hon nu ta sig över Atlanten till USA.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Andreas Gruvhammar





Camilla Grebe & Carl-David Pärson: Lånaren - Bokomdöme

 

Lånaren
Av Camilla Grebe & Carl-David Pärson
Wahlström & Widstrand 2023
ISBN 9789146239710, Inbunden, 392 sidor


En mor och son-deckare. Som författare alltså. Camilla Grebe tillhör landets mest renommerade spänningsförfattare. Hon har fått både Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman och Den Gyllene Kofoten för bästa svenska i genren. Båda priserna två gånger. Imponerande. Dessutom har hon varit nominerad i Sverige tillsammans med sin syster Åsa Träff.

Men nu skriver hon tillsammans med en annan närstående, sin son Carl-David Pärson. Han har tidigare arbetat med film- och Tv-produktion. Som författarpar debuterar de med en polisroman med ockulta inslag. Det är en genre som ännu så länge inte har varit så framträdande i Sverige.

Det handlar om en ung polis som har svårt med att tygla sitt humör. Hon misshandlar en kollega, förvisso en otrevlig typ, men ändå en annan polis. Hon blir förflyttad till Sundby där hon ska arbeta i en Cold Casegrupp. Gruppen är väldigt liten, Alba och Tore, en äldre polisman. De har ett mystiskt försvinnande flera år tidigare att utreda.

Samtidigt får man följa Leo och Marika som har förlorat ett barn. De har också flyttat till Sundby med sin dotter. Den ensliga gård som de har bosatt sig på rymmer många hemligheter som uppdagas efter hand.

Naturligtvis får Alba och Tores utredande bäring på vad som händer på Leo och Marikas gård. Där blir det mer och mer otäckt, och det är läskigt att läsa också. Jag kommer på mig med att blunda ibland, vad nu det skulle hjälpa?

Det är mycket effektivt berättat och det är mycket välskrivet, vilket gör det ännu mer nervkittlande. Är det en rent övernaturlig historia, eller finns det naturliga förklaringar? Läs själva. Boken blev nominerad till Svenska Deckarakademins stora pris i år.

Betyg 4 tomteluvor  

Foto: Pontus Höök






Katarina Wennstam: Döda kvinnor förlåter inte - Bokomdöme

 

Döda kvinnor förlåter inte
Av Katarina Wennstam
Bookmark Förlag 2023
ISBN 9789189750081, Inbunden, 443 sidor


Katarina Wennstam har alltid varit en av landets mest angelägna deckarförfattare, alltid med ett kvinnoperspektiv. Ett behövligt sådant. Alltför många kriminalromaner har män i fokus och som huvudpersoner, även om det har blivit bättre med åren.

Nu har författaren börjat på en ny serie som kallas Sekelskiftesmorden. Förutom att vara en klass-och kvinnoroman är detta en fantastisk skildring av tiden runt 1900. Tidsskildringen måste ha krävt en omfattande research som verkligen har gett resultat. Jag hade svårt att sluta läsa, inte så mycket för den förhållandevis grunda kriminalhistorien, desto mer för personskildringar och livsöden.

Det är ingen polisroman, istället skildras fyra helt olika kvinnor från helt skilda samhällsklasser som förenas för att utreda mordet på en ung flicka. Ett mord som samhället helt enkelt struntar i eftersom flickan har försökt att fördriva sitt foster. Och det är olagligt. 

De fyra huvudpersonerna är en högrestånds änkefru med stora hemligheter, en föräldralös ficka som arbetar som sällskapsdam, en portvaktsdotter med ypperliga sömnadskunskaper och en tjänsteflicka som har råkat minst sagt illa ut. Trots sina helt olika förutsättningar lyckas denna kvartett bilda en ganska osannolik utredningsgrupp. När spåren leder mot samhällets topp får de ta till oortodoxa metoder.

Vi får följa dem och även träffa en del av de kvinnor som på riktigt satte avtryck på den tiden, de som var pionjärerna. Det blir ett ovanligt nedslag i historien. Ovanligt men ytterst läsvärt, informativt och nödvändigt.

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Caroline Roosmark





Sara Strömberg: Skinn - Bokomdöme

 


Skinn

av Sara Strömberg

Modernista 2023

ISBN 9789180638623, Inbunden, 426 sidor

Man kan inte annat än beundra Sara Strömberg som från ”ingenting” gått till att bli en av Sveriges mest etablerade och älskade författare. Med blott tre böcker. De två tidigare, Sly och Skred, belönades med först Svenska Deckarakademins Debutpris (2021) och därefter det stora priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman (2022). Den här boken var dessutom nominerad till det senare priset. Snacka om kometkarriär.

Huvudpersonen, journalisten Vera Bergström, är en tvär karaktär med stort rättvisepatos. Hon promenerar rakt in i hjärtat på läsaren och man unnar henne mer än vad hon får. Eventuellt finns det en liten öppning till kommande lycka i den här boken. Den som läser får se.

Intrigen är klassisk med ett gammalt brott, ett Cold Case, som åter blir aktuellt. Vera får i uppdrag att skriva om en tragisk händelse tjugo år tidigare. En man och hans två barn hittades ihjälslagna i Visjövalen utanför Storlien. Mamman har varit försvunnen sedan dess. När Vera börjar forska rivs mycket damm upp.

Boken är berättad ur tre perspektiv, Veras i jagform, den mördade pappans i dåtid och i en hårfrisörskas, Roya, i en Stockholmsförort. Det tar en stund innan Royas roll blir begriplig, men det är snyggt löst och självklart när man förstår.

Jag brukar klaga på böcker som är för långa. Det gör jag inte här eftersom alla sidor är fyllda med text som är meningsfylld och snabbt driver historien framåt, som engagerar mig. Men…det får inte bli längre.

Jag hittar mycket språkglädje och lagom med insprängd humor. Naturligtvis får läsaren mer av den jämtländska naturen som Sara Strömberg beskriver med sin alldeles egna värme och träffsäkerhet. 

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Göran Strand


Veckans Tio i Topplåt 1096

Hudson-Ford: Burn Baby Burn

In på listan 20 april 1974
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9

fredag 8 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1095

The Beach Boys: Sloop John B

In på listan 30 april 1966
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 5

måndag 4 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1094

Pugh Rogefeldt: Föräldralåten

In på listan 5 december 1970
Låg kvar i 8 veckor, Högsta placering: 3

fredag 1 december 2023

Veckans Tio i Topplåt 1093

Blue Ridge Rangers: Jambalaya

In på listan 10 februari 1973
Låg kvar i 8 veckor, Högsta placering: 3

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5