måndag 29 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1110

Del Shannon: Hey Little Girl

In på listan 5 maj 1962
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 4

fredag 26 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1109

The Kinks: You Really Got Me

In på listan 26 september 1964
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8

torsdag 25 januari 2024

Lina Arvidsson: Mörka vrår - Bokomdöme

 

Mörka vrår
Av Lina Arvidsson
Lind & Co 2024
ISBN 9789180531702, Inbunden, 408 sidor

Efter fyra tämligen framgångsrika kriminalromaner börjar Lina Arvidsson nu på en ny serie om väktaren Annie Ädel. Annie siktar på att bli polis men blir kuggad i antagningarna flera gånger. Hon är på det hela taget en ganska vanlig person med ganska enkla förhoppningar, absolut ingen superhjälte. Men nyfiken är hon, hon kan inte låta bli att lägga näsan i blöt.

Så småningom tröttnar hon på sin dröm och flyttar med sin pojkvän Wille till ett hus mitt i Hälsinglands skogar. De flyttar in i Willes mammas gigantiska hus. Redan tidigt märker man att något inte står rätt till. En mystifikation följer på en annan. Döljer Wille något? Eller hans mamma? Hela huset verkar spöka.

Det tar ett tag innan boken blir en kriminalroman, men den väntan är väl värd. Läsaren lockas att tro att det handlar om övernaturliga händelser. Eller är det så? Det är inte många karaktärer som befolkar intrigen, men de är intressanta. Allra främst då huvudpersonen Annie Ädel som ska komma tillbaka i fler delar i detta som författaren har kallat Hälsingemorden.

Språkligt fungerar historien utmärkt i symbios med författarens stil. De 400 sidorna känns inte för många trots att mycket tilldrar sig på en och samma plats med ett fåtal personer.

Kanske får slumpen en allt för stor roll i upplösningen av berättelsen, som ändå är överraskande. En sådan sak kan lätt arbetas bort till de kommande delarna. En ny hjälte är född, Annie Ädel.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Eva Lindblad





måndag 22 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1108

Flaming Ember: Westbound No. 9

In på listan 30 januari 1971
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 8

fredag 19 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1107

The American Breed: Bend Me, Shape Me

In på listan 27 januari 1968
Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 6

tisdag 16 januari 2024

Helena Sigander: Varför frågar du inte Rosie? - Bokomdöme

 


Varför frågar du inte Rosie?

Av Helena Sigander

Arx Förlag 2023

ISBN 9789188893598, Inbunden, 267 sidor


Det är angenämt med böcker som inte, med ett antal snåriga parallellhistorier, växer över bräddarna och tar evigheter att ta sig igenom. Den sjukan lider inte Helena Sigander av. Bra. Den rutinerade författaren har en stor produktion bakom sig, men det här är blott den andra delen i Storholmsdeckarserien.

Storholmen är precis som det låter, en ö. Den ligger norr om Lidingö utanför Stockholm. Centralt, men ändå inte. Eftersom jag själv är född på Lidingö bereder det mig ett stort nöje att läsa om dessa vackra miljöer.

Huvudperson är sjöpolisen Maggan Loman, en trevlig men uppkäftig polis. Redan i den förra boken, Mordsken över Storholmen, fick hon sin bostad sprängd. Kanske får den historien sin upplösning här, eller inte?

Fyra kvinnor sysslar med frigörande dans på Storholmen. Man skulle kunna tro att de är bästa väninnor, men under ytan bubblar konflikter och ouppklarade oförrätter. Mycket är på olika sätt kopplat till en präst som har dött två gånger!!!

Några ungdomar hittas döda i en bil som kört över ett stup och ner i vattnet på Lidingö. Maggan och hennes poliskamrater får mycket att forska i.

Boken har drag av pusseldeckare, men har nog lite för många våldsamma och dramatiska element för att kunna klassas som en sådan. Kanske lite för många till och med. Mitt i den ganska osannolika historien finner man en underfundig och sinnrik humor. Författaren verkar inte kunna hålla sig när det gäller små blinkningar åt olika håll. Både när det gäller företeelser och personnamn.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Elisabeth Hellström


måndag 15 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1106

Gonks: Loppan

In på listan 4 november 1967
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 2

fredag 12 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1105

The Gentrys: Keep On Dancing

In på listan 18 december 1965
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10

torsdag 11 januari 2024

Charlotte Al-Khalili: När allt är över - Bokomdöme

 


När allt är över
Av Charlotte Al-Khalili
Norstedts 2024
ISBN 9789113133003, Inbunden, 430 sidor


2022 debutnominerades författaren för Malström. Några av karaktärerna lever vidare i denna den första delen om Olivia Oldenheim som är assistent på Åklagarmyndigheten. Olivia är handikappad efter en bilolycka orsakad av hennes man. Hon har förlorat ett ben, sitter i rullstol och är vanställd i ansiktet. Men hon är smart, mycket smart.

Jennifer är misshandlad av sin man Tom. Hon har lyckats bryta sig loss tillsammans med dottern Alice. Men Tom fortsätter att förfölja henne och Jennifer tvingas gång på gång byta adress. En dag hittas Alice ensam i lägenheten och endast spår av blod finns från hennes mamma.

Ingen kropp hittas och inga reella bevis finns för att brott har begåtts. Därför går Tom fri. Olivia biter sig envist fast i fallet. Hon blir snudd på manisk. Boken handlar om hennes kamp för rättvisa för Jennifer. Utredandet är beskrivet så att det i sig blir spännande utan tillägg av spektakulära händelser. Visst finns det också humoristiska stänk som en bra kontrast till det tunga ämnet.

Ett angeläget ämne är det naturligtvis, om än inte särskilt originellt. Mäns våld mot kvinnor upprör, men är också skildrat i många kriminalromaner.

Charlotte Al-Khalili gör det bra och skickligt som lyckas hålla intresset uppe bara med att beskriva en utredning. Kanske är upplösningen lite abrupt och svår att ta till sig, men det sätts ändå en slags punkt. Men visst kan man ana och tänka sig en fortsättning med den karismatiska Olivia. Hon kommer med all säkerhet bita sig fast i andra utredningar av samma karaktär framöver.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Kajsa Göransson


onsdag 10 januari 2024

Karin Wik: Flickor som du - Bokomdöme

 


Flickor som du

Av Karin Wik

LB Förlag 2024

ISBN 9789177996484, Inbunden, 310 sidor

Författarens första bok kom 2021, Skolan hette den. Det var en bok med vissa kvaliteter, men som ändå inte nådde upp till de bästa debutanterna det året. Nu är hon tillbaka med samma huvudperson, journalisten Ida Rossi, men utgiven på ett nytt förlag.

Ida är smått besatt av sitt jobb på Värmlandsnytt som ska skära ned. Hon vill verkligen bevisa att hon är en person att satsa på. När hon får veta att hon är en av dem som måste sluta börjar hon jobba ännu mer intensivt.

Hennes grannes hus brinner ner. Fler bränder inträffar. Det verkar finnas kopplingar bakåt i tiden till ett hem för ”vanartiga” flickor. När Ida gräver vidare hittar hon tecken på övergrepp och spår till samhällets toppar. Finns det möjligen ett hämndmotiv bakom eldsvådorna?

Intrigen är långt ifrån originell, men eftersom det är så välskrivet och påfallande realistiskt berättat blir det både spännande och fängslande. 

Ida är en intressant karaktär och Karin Wik en lika intressant författare som verkar vara inne på rätt spår. Den här boken rekommenderas varmt för en stunds pulshöjande läsning med verklighetsprägel. 


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Viveca Karström Encrantz


måndag 8 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1104

Freddie Cannon: Palisades Park

In på listan 23 juni 1962
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8

söndag 7 januari 2024

Anders Danell & Tomas Lönn: Syndabot - Bokomdöme

 

Syndabot
Av Anders Danell & Tomas Lönn
Deckarbokhandeln i Gamla Stan 2023
ISBN 9789152784815, Häftad, 291 sidor

Den här historiska pusseldeckaren är utgiven i en begränsad upplaga av Deckarbokhandeln i Gamla Stan och kan än så länge endast köpas där.  Deckarbokhandeln
 
Författarna har plockat upp ett verkligt, men olöst, fall och omarbetat det samt lagt till ytterligare blodiga händelser. En kvinna hittas brutalt mördad i Gamla Stan i mitten av 1890-talet. Omständigheterna är mystiska. De två detektivkonstaplarna Liljefelt och Severin blir satta att sköta undersökningen.

Det går trögt och de två poliserna kanske inte är så slipade som de tror. Men med hjälp av Liljefelts hustru kommer de ändå framåt i utredningen. Fler våldsamma brott sker och det kan eventuellt tänkas att en seriemördare av samma slag som Jack the Ripper härjar i staden. Eller kan det vara just han?

Boken absoluta behållningen är den fantastiskt detalj- och fantasirika beskrivningen av den tidens Stockholm. Eftersom en karta medföljer är det lätt att följa med i händelseförloppet. Dessutom blir man sugen på att jämföra med hur det ser ut där nu i dag. I alla fall om man är stockholmare.

Intrigen håller hjälpligt ihop, men blir egentligen aldrig riktigt spännande. Mycket till pussel erbjuds inte heller, polisarbetet förs framåt mer av slump.

Tyvärr återfinns i boken ett flertal grova fel som absolut borde ha åtgärdats vid en noggrannare korrekturläsning. Sådant stör läsaren till en så stor grad att det påverkar helhetsintrycket negativt.

Det här ska vara första delen i en serie benämnd Stockholmsdåd. Jag ser fram emot nya historiska deckarintriger, men då med mer pedantisk textkontroll.

Betyg: 2 tomteluvor  


Rolf Rådén: Ekens fall - Bokomdöme

 

Ekens fall
Av Rolf Rådén
Wild Rat Projects 2023
ISBN 9789197645577, Pocket, 309 sidor

I den här dystopiska berättelsen har vi hamnat i år 2159. Det Stockholm som beskrivs har inte utvecklats från nu, vare sig tekniskt, ekonomistiskt eller mänskligt. Tvärtom, det har skett en rejäl regression. Fattigdom och svält härjar staden. Människor går bokstavligt över lik för att behålla sina egna liv eller för att få en brödbit att gnaga på.

Nattvakten Rafael räddar ett spädbarn från vilddjurens käftar. Den lilla flickan blir en symbol som flera grupper kämpar om. De vill ha henne i sina kretsar. En grupp religiösa kvinnor är de som har makten, de som bestämmer över vad som är rätt och sant. Naturligtvis vill de också ha tag i Credo, som flickan kallas.

Här finns inte mycket hopp om förbättring. Utvecklingen går mest bakåt och våldet regerar. Bokens fokus på blod och våldsamma händelser blir emellanåt påfrestande. Rafael och den lilla flickan löper ett bokstavligt gatlopp där oddsen är dåliga. Jag saknar någon form av framtidstro men det blir allt hopplösare.

Denna hybrid mellan dystopi och science fiction är visserligen välskriven, men saknar ändå både trovärdighet och någon form av beskrivning av vad som ändå borde ha utvecklats t e x tekniskt. Jag saknar också lite variation i intrigen som är som en enda lång jaktscen. Full fart framåt utan plats för vila eller ro.

Rolf Rådén skriver väl och lyckas ändå hålla intresset vid liv. För även om ingen går att lita på i denna historia kommer jag på mig själv med att sympatisera med flera av karaktärerna, även när allt är på väg att gå åt pipsvängen.

Betyg: 3 tomteluvor  


Lena Berglin: Kickoff - Bokomdöme

 


Kickoff

Av Lena Berglin

Bokförlaget Nona 2023

ISBN 9789180381871, Inbunden, 429 sidor


Lena Berglins debut gör henne till en författare att hålla koll på i framtiden. Definitivt en av 2023 års bästa förstlingar i genren. Hennes yrkeskombo är skrivpedagog och molekylärbiolog, det låter definitivt som en spännande mix.


Boken handlar om hämnd. Sjuåriga Maja har blivit överkörd och hennes pappa får skulden eftersom han enligt omgivningen brustit i uppsikt. Läsarna får följa med på en kickoff med en grupp lärare. På detta event befinner sig personer som kanske kan ha svar på vad som egentligen hände vid dödsolyckan. Någon ska få sota.


Berättelsen präglas av en utmärkt dialog. Den är tyvärr också onödigt lång, men fungerar ändå p g a ett välformulerat språk och en originell intrig. Men ibland blir det alltför utbroderat i sådant som inte tillför något till historien.


Enligt omslaget kan man ana en fortsättning. Helt i onödan tycker jag, det här känns avslutat. Jag ser hellre fram emot en ny romanintrig från denna stilsäkra författare.


Betyg: 4 tomteluvor  




fredag 5 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1103

The Discoteques: What Is Life

In på listan 26 februari 1972
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 6

måndag 1 januari 2024

Veckans Tio i Topplåt 1102

Pink Floyd: See Emily Play

In på listan 19 augusti 1967
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 7

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5