tisdag 5 mars 2024

Anna Karolina: Styrkan - Bokomdöme

 

Styrkan
Av Anna Karolina
Bokfabriken 2024
ISBN 9789180311922, Inbunden, 352 sidor

Om jag har räknat rätt är det här författarens tionde bok och den tredje i serien om Ebba Tapper. Anna Karolina slog igenom 2014 med den första boken om Amanda Paller, Stöld av babian. En härlig titel. Böckerna har nästan alltid varit actionfyllda, så även denna.

Ebba Tapper är utredare på en advokatbyrå. Det är en intressant infallsvinkel för att kunna låta henne använda lite andra metoder än polisen. Men den här gången är hennes arbete väldigt polislikt och det gör att poängen med yrkesvalet fallerar lite.

En ung kvinna dör och en uteliggare anklagas för mord. Köhlers advokatbyrå åtar sig försvaret. Det är där Ebba Tapper jobbar. Vad de inte vet, till skillnad från läsaren, är att det är en polis som har orsakat dödsfallet. Polisen och hans grupp beslutar sig för att mörka brottet.

Det blir början till en karusell i brott och oärlighet. Den ena lögnen leder till nästa. Människosmuggling och trafficking är också ett tema, och det är i de bitarna som boken är mest läsvärd. 

Detta är inte Anna Karolinas bästa bok. Därtill är det alltför många opålitliga karaktärer i intrigen. Andelen ”normala” människor blir alldeles för låg för att någon slags sannolikhet ska uppnås. Men spännande är det naturligtvis.

Betyg: 3 tomteluvor    

Foto: Martin Magntorn


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5