måndag 17 juni 2019

Philip Birk: Frostnatt - Bokomdöme


Frostnatt
Av Philip Birk
Historiska Media 2019
ISBN 9789175458991, Inbunden, 335 sidor

Konsttjuven Philip Birk är tillbaka. Förra året fick man stifta bekantskap med honom för första gången när Philip Birk debuterade med den rosade Kyldygnet. Själv föll jag pladask och hade inte Stina Jackson skrivit Silvervägen hade Philip absolut varit en kandidat till debutantpriset. Men man kan ju bara debutera en gång, så den chansen har nu försvunnit.

Att följa upp en succé är bland det svåraste en författare kan göra, sägs det. Lite av det problemet kan man se här. Förra årets bok överraskade med ett fint, cyniskt språk, huvudkaraktären var en fräsch ny bekantskap. Den fördelen är ju försvunnen nu, och boken blir lite lidande av det.

Tom Grip är fortfarande intressant, hans cynism är värre än någonsin. Den ena fantasifulla metaforen avlöser den andra. Grip hamnar i farliga situationer stup i kvarten, men han är också mannen att lösa problemen. Hans devis är att inte döda någon i onödan!! Den följer han nogsamt. Våld är inte hans huvudsakliga metod.

Nationalmuseum i Stockholm blir bestulen på Anders Zorns Midsommardans. Eftersom Tom Grip är i staden blir han naturligtvis misstänkt, ja mer än det. Alla vet att han är skyldig. Men det är han inte och han tvingas försöka rentvå sig själv. Det blir en jakt där han drabbar samman med gamla fiender, polisen och t o m en religiös sekt. Det blir många komponenter i intrigen, kanske för många. Sekten känns som extra grädde ovanpå redan befintlig grädde.

Mer intressant är att läsaren får följa Toms uppväxt som ger en djupare gestaltning av honom. Hela boken får därför mest prägel av att vara en uppväxtroman. En händelserik barn- och ungdomstid som också inbegriper en komplicerad brödrarelation. Här briljerar författaren. Samtidigt gör det att de intressanta konstkuppbeskrivningarna får stryka lite på foten. Det är en svår balansgång.

Att jag vill läsa vidare om Tom Grip är en självklarhet. I nya berättelser skrivna av Philip Birk. Med uppfinningsrika konstkupper naturligtvis.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Hans Jonsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1138

Paper Lace: Billy - Don't Be A Hero In på listan 4 maj 1974 Låg kvar i 5 veckor, Högsta placering: 3