söndag 5 maj 2024

Kristina Appelqvist: Vykort från en bortglömd prins

 

Vykort från en bortglömd prins
Av Kristina Appelqvist
Piratförlaget 2024
ISBN 9789164209023, Inbunden, 373 sidor

I den tredje delen om Nina Storm får läsaren fortfarande klara sig utan att ett enda mord begås. Kristina Appelqvist kan konsten att skapa en pusseldeckare utan ett sådant. Brott finns förvisso, lite konststölder och allmän oärlighet räcker gott.

Nina är numera tf generaldirektör på myndigheten och är då chef för sin gamla antagonist, den tidigare GD:n Diana Wikman kallad ”Draken”, som avundsjukt blir av med sitt rum och blir satt att hantera en trögarbetad utredning.

Ett antal statliga myndigheter blir utsatta för konststölder så också den som hanterar kulturstöd, där Nina verkar. Innan hon har hunnit införa strängare säkerhetsregler blir de också av med ett konstverk.

Boken inleds annars med stor mystik. Nina blir tillfrågad av en kvinna i en hotellfoajé att vakta en väska medan kvinnan går på toaletten. Där sitter Nina, men ingen kvinna återkommer. Nina, som har bråttom, tar med sig väskan för att senare undersöka dess innehåll. 

Det hon finner i den är spår som överraskande leder till den gamla prästgård som hon ärvde redan i den första boken. Kristina Appelqvist har drivit den här trenden med återvändare som hittar hemligheter i gamla hus till sin spets. Gården i Mjöbäck får återigen bjuda på överraskningar.

Boken är fylld av lustigheter, av myndighetshumor och jag tror att, även om det ibland kan vara överdrivet, många kan känna igen sig. Emellanåt gränsar handlingen till ren fars.

Kristina Appelqvists böcker är verkligen den perfekta hängmatteläsningen mellan två björkar en vacker sommardag. Underhållning som lockar till många leenden.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Thron Ullberg  

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10