tisdag 7 maj 2024

Jonas Moström & Arne Dahl: Skaparen - Bokomdöme

 

Skaparen
Av Jonas Moström & Arne Dahl
Bookmark Förlag 2024
ISBN 9789189820807, Inbunden, 410 sidor

Att de här två författarna skulle börja skriva ihop var för mig helt otippat. De har var för sig ungefär tjugo deckare bakom sig och är både mycket etablerade och mycket olika i sitt skrivande. Av dessa två stilar märks ingenting i deras gemensamma skapelse. Det är nytt, fräscht och mycket läsvärt.

Den nya serien, för en serie ska det bli, kallar de för True Fiction!! Här finns flera metahistorier. Här finns en stor portion humor. Här finns skrivarglädje som märks. Det riktigt känns att de två vännerna ibland har skrattat högt åt sina egna ord och vändningar.

Det handlar om succéförfattaren Tom Borg som har drabbats av allvarlig skrivkramp. Han försöker hjälpligt åstadkomma en uppföljare till sin storsäljande roman. Men det märkliga inträffar att han själv hamnar mitt i den handling han håller på att skriva. Därför blir han misstänkt när ett riktigt mord begås i hans egen intrig. Han beslutar sig för att rentvå sig själv. Det är således ett klassiskt tema som Jonas Moström och Arne Dahl vrider och vänder ut och in på ett mycket underhållande sätt.

De befolkar sin bok med många underfundiga och speciella karaktärer. Vi får bl a träffa Akademiledamoten Lennart Stagnelius som sitter i rullstol och bor på båten "Titanic". Andra som gästspelar är Arne Dahls gamle polis Paul Hjelm och skådespelerskan Eva Röse. Lustigt nog är det hon som är uppläsare i ljudboksvarianten av denna bok. 

Man skulle kunna luras att boken är en bagatell, ett lättviktigt underhållningsstycke. Tvärtom vill jag säga, Jonas Moström och Arne Dahl bifogar debattinlägg om demokrati och om miljöfrågor. En perfekt mix av skratt och allvar.

Författarna låter intrigen krumbukta och de utmanar genrens alla regler och måsten. Men de kommer ut helskinnade. Det här är så underhållande att det bara är att lyfta på hatten. Eller kepsen i mitt fall.

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Kajsa Göransson


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10