måndag 20 september 2021

Johan Ripås: Sönderlandet - Bokomdöme

 

Sönderlandet

Av Johan Ripås

Polaris 2021

ISBN 9789177954187, Inbunden, 335 sidor

 

Författaren är välkänd från SVT som journalist och utrikeskorrespondent. Vi har sett honom i Utrikesbyrån och han har just åter blivit stationerad i Sydafrika.

 

Det här är inte hans första kriminalroman, men det är den första om polisen Nora Wagner. Hon är en intressant karaktär som inte är så välsedd bland sina arbetskamrater. Många av dem ger henne skulden för en kollegas död. Därför blir hon stationerad i skärgården för att hon ska samla ihop sitt liv och kanske komma undan från det hat hon möter. Till att börja med får hon utreda båtmotorstölder.

 

Men även på en sådan plats sker det brott. En ung kvinna faller ihop på polisstationen och det blir upptakten på en komplicerad utredning. Upptakten förresten, en händelse tre år tidigare när några läkare och FN-soldater blir kidnappade i Kongo visar sig också ha bäring i romanen.

 

Som den Afrikaexpert författaren är känns det initierat och kunnigt skrivet. Johan Ripås har skapat en spännande historia som tar tid på sig, men som accelererar mot slutet. Intrigbygget är skickligt, han vet att fånga läsaren.

 

Men det är tyvärr som om författaren inte riktigt litar på sin historia. Han har överlastat den med intrigingredienser så att det svämmar över av spänningskomponenter. Det blir onödigt rörigt, historien hade väl kunnat leva utan ”extra allt”.

 

Det kommer som sagt fler böcker om polisen Nora Wagner. De läser jag gärna och hoppas på mer avskalade berättelser.


Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Joel Nilsson



Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...