söndag 17 september 2023

Anna Tell: Det sanningen döljer - Bokomdöme

 

Det sanningen döljer

Av Anna Tell

Wahlström & Widstrand 2023

ISBN 9789146240549, Inbunden, 410 sidor

 

 

Anna Tell har tidigare skrivit tre internationella thrillers som jag har varit mycket imponerad av. När hon i och med denna bok lämnar världscenen för att skriva en svensk polisroman (början på en ny serie) blev jag först oroad. Sådana finns det tretton på dussinet. Men efter att ha läst hennes ”omstart” är jag full av lovord. En författare som utvecklas och blir bättre, det finns få saker som gör en läsare mer glad.

 

Hedvig Lilja är brottsutredare, och huvudperson i denna serie. Hon skickas till Karlstad för att bistå i utredningen av ett polismord. Alla är övertygade om att det är vargkonflikten som ligger bakom, men Hedvig tvekar. Med sig från Stockholm har hon den unge Samir som gärna tar genvägar. Hedvig är inte säker på var hon har honom.

 

Tillsammans med några poliser i Karlstad bildar de en tydlig utredningsgrupp som känns som ett klassiskt inslag i gamla svenska polisromaner. När ytterligare mord sker ställs allt på sin spets.

 

Parallellt med polisarbetet får vi följa Elin som håller på att gå igenom dödsboet efter sin bortgångna mamma. Där finner hon brev som kanske kan förklara varför hennes pappa försvann många år tidigare. Naturligtvis får dessa parallellintriger sakta men säkert bäring på varandra.

 

Det är som sagt klassiskt, men det känns ändå originellt eftersom Anna Tell förmår blåsa liv i den traditionella historien. En bra bok är alltid en bra bok. Det är välformulerat, välskrivet och välkommet att på detta vis damma av en genre som lite hade förlorat mitt intresse.


Betyg: 5 tomteluvor 


Foto: Karl Nordlund



Inga kommentarer:

John Ajvide Lindqvist: Rummet i jorden - Bokomdöme

  Rummet i jorden Av John Ajvide Lindqvist Ordfront Förlag 2024 ISBN 9789177753506, Inbunden, 413 sidor När John Ajvide för två år sedan gav...