måndag 5 februari 2024

Anna Bågstam: Fallet Mikaela - Bokomdöme

Fallet Mikaela
Av Anna Bågstam
Norstedts 2024
ISBN 9789113122977, Inbunden, 369 sidor

Författaren debuterade 2016 med ljudboksserien Stockholm Psycho som jag var måttligt förtjust i. Det gläder mig att Anna Bågstam har utvecklats, och fortsätter att göra så, till en allt bättre deckarförfattare. Det här är hennes femte i bokform och den andra i Pegasusserien.

Lydia Levander är jurist och ägare till en nystartad advokatbyrå som heter just Pegasus. Hennes biträdande heter Alexandra Berglund och de två får oväntat ett stort och omskrivet fall att hantera. Marcella Vasquez är en välbärgad restaurangägare. Hennes son Leon står anklagad för att ha mördat sin flickvän Mikaela. Den krävande modern är övertygad om hans oskuld och vill byta försvarsadvokat till Lydia. Leon själv är strulig och motsträvig och är extremt svår att kommunicera med.

Lydia inser att detta är hennes chans att bli omtalad och skapa sig ett renommé. Vad hon inte inser är hur hopplöst fallet är och hur mycket arbete som krävs av en så liten byrå. Den enda hjälp de två juristerna har att tillgå är Lunken, en före detta polis. Få tror på dem, de arbetar i motvind. Och mot klockan.

Intrigen är synnerligen välkonstruerad och Anna Bågstam behandlar den så väl att spänningen hela tiden är på högsta nivå. Sakta går utredningen framåt och kryddas allteftersom med lagom många nya överraskningar. De två juristernas privata förhållanden och liv speglas också. Där finns nästan lika mycket dramatik som i mordintrigen. Det är också intressant och spännande, men blir lite abrupta avbrott i den berättelse som läsaren är mest intresserad av.  

Det här en bokserie jag tror benhårt på. Den här boken är överraskande läsvärd och fler delar ska det bli i serien. Fallet Valentina ser jag fram emot om ett år.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Thron Ullberg





 

Inga kommentarer:

Jonas Moström & Arne Dahl: Skaparen - Bokomdöme

  Skaparen Av Jonas Moström & Arne Dahl Bookmark Förlag 2024 ISBN 9789189820807, Inbunden, 410 sidor Att de här två författarna skulle b...