tisdag 20 september 2016

Håkan Nesser: Eugen Kallmans ögon - Bokomdöme

Eugen Kallmans ögon
Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag 2016
ISBN 9789100158194, Inbunden, 544 sidor

Nesser är mästaren. Nesser är nestorn. Jag vet inte hur han gör det, men det mesta han skriver blir ett nöje att läsa, en njutning. Han försöker numera hålla sig borta från kriminalgenren, men han lyckas inte över hövan. Allt som oftast pillar han in en och annan gåta av brottslig karaktär. Så även här.

Det är få som lyckas skriva så långa böcker utan att de blir tråkiga. Det är få som lyckas hålla spänningen vid liv utan att det egentligen händer så mycket. Det är hela tiden vad som antyds och vad som händer ytan som gör man läsa vidare med stegrat intresse. Men kanske är just den här romanen ändå en aning för lång.

Årets roman tilldrar sig i huvudsak under 1995-1996. Men det finns historiska återblickar och även en upplösning i nutid. Miljön är staden K – i inre Norrland. Var och en får själv gissa om det ens finns en förlaga. Håkan Nesser har placerat det mesta av intrigen i och kring en högstadieskola. En miljö författaren är bekant med, han har haft ett tidigare liv som lärare.

Huvudpersonen är död. Läraren Eugen Kallman har avlidit under oklara omständigheter. Hans ersättare Leon Berger, kuratorn Ludmilla Kovacs och en annan lärare Igor Masslind är inte nöjda med att polisen har lagt ner förundersökningen. När Leon hittar Kallmans dagböcker i sitt skrivbord börjar de göra egna efterforskningar.

Detsamma gör två elever, Andrea Wester och Emma Decantines, som kanske också är missnöjda, men än mer tycker att det är spännande att bedriva lite detektivarbete. De är trots allt endast 15 år.

Kapitlen är skrivna i första person, med alla de ovanstående som berättare (utom Kallman själv, mer än i sina dagböcker). Dessutom är klasskamraten Charlie Mattis och Andreas mor Ulrika röster i olika kapitel. Det ger romanen spänst och de olika infallsvinklarna kompletterar varandra till en spännande vidd i berättelsen.

Alla dessa berättare känns som riktiga människor, de ger inte ett påhittat intryck. Deras tankar är vanliga och det är de som för boken framåt. Jag blir mycket förtjust i de brådmogna flickorna Andrea och Emma som med ungdomligt förnuft och en stor portion humor analyserar vad som händer på skolan, och när de försöker reda ut vad som hänt med Kallman.

På skolan grasserar främlingsfientlighet, en rasism som i våra dagars jämförelse känns blygsam. Men den är ändå påtaglig och drabbar de invandrare som finns i skolan. Även här förekommer ett mord. En av nazisteleverna hittas hängd.

Håkan Nesser har förmågan att skapa en god historia och han har en ännu större förmåga att kunna förmedla den på ett underhållande sätt.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2