torsdag 20 juni 2024

Dan Buthler: Rök utan eld - Bokomdöme

 

Rök utan eld

Av Dan Buthler

Norstedts 2024

ISBN 9789113123493, Inbunden, 360 sidor

 

Dan Buthler har vi träffat på tidigare, men i duetter, i författarpar. Med Dag Öhrlund och med Leffe Grimwalker. Då alltid i actionfyllda thrillers. Jag erkänner att jag öppnade den här boken med fördomar om innehållet. Jag väntade mig något liknande.

 

Till att börja med bedrog jag mig. Det börjar ganska stillsamt som en traditionell kriminalroman, men efter halva boken tar det fart. Det var som om Dan Buthler inte längre kunde hålla sig utan tänkte: Nu kör vi!

 

Det är första boken om adelsmannen Gabriel Creuz. Han är yngsta barnet och därför inte berättigad till vare sig gods eller speciellt mycket guld. Han utbildar sig till advokat men grips av polisen misstänkt för bedrägeri. Han blir fälld, men är verkligen oskyldig. På riktigt. När han släpps får han ett erbjudande att förgöra en för honom okänd man på samma sätt som han själv har blivit drabbad. Pengarna lockar Gabriel.

 

Det blir början på en fasansfull historia som eskalerar i våld, jakt och mycket dramatik. Han försöker också, som så vanligt i den här typen av böcker, att rentvå sig själv. Ingen annan tror ju på honom.

 

Det finns inget krav att sådana här äventyr är verklighetstrogna i överkant, men här är det på gränsen. Det är dessutom berättat med ett lätt naivt språk. Idén med adelsmannen som är i ständigt krig med sin släkt är ändå god. Därför kan del två i serien bara bli bättre.

 

Roligt och intressant också att det har skapats en whisky med Creuz vapensköld. 

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Kajsa Göransson  




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1179

The Guess Who: No Sugar Tonight In på listan 13 juni 1970 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8