söndag 19 september 2021

Tina N Martin: Befriaren - Bokomdöme

 

Befriaren

Av Tina N Martin

Polaris 2021

ISBN 9789177954385, Inbunden, 424 sidor

 

Utgivningen av svenska kriminalromaner verkar att slå alla rekord i år – igen. Med det följer att ett stort antal debutanter prövar sina vingar. Tina N Martin är en sådan. Hon bor i Boden och det är också däromkring hennes första bok tilldrar sig. I spåren av Åsa Larsson och Stina Jackson har norra Sverige blivit en allt vanligare mordplats. I alla fall fiktivt.

 

Min vanliga käpphäst måste nämnas även här tyvärr, boken är på tok för lång. Det är få författare som kan fylla över 400 sidor och hålla läsaren på tårna så länge.

 

Detta är första delen om poliserna Idun Lind och Calle Brandt. Ett intressant par som jag ska följa med spänning. Här sker ett par gräsliga brott, en lärare hittas hängande i en takkrok och ett diabetessjukt förskolebarn kidnappas. Bara det räcker för att höja spänningen.

 

Men här finns också historiska kopplingar till en trasig familj som många år tidigare har placerats på Paradisgården. Det är ett namn som förpliktigar men som inte lever upp till förväntningarna. Även i dessa återblickar sker hemska saker som läsaren gärna värjer sig ifrån.

 

Författaren har komponerat en intrig som bär hela vägen och lyckas ändå, trots sidantalet, hålla spänningen vid liv. Förbättringspotential finns ändå. Språket är väl naivt och dialogerna behöver definitivt slipas på.

 

För den som är ute efter en spännande nordsvensk historia kan boken rekommenderas och seriens fortsättning är värd att följa.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Johan Saarela



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8