Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 25 april 2009

David Lagercrantz: Syndafall i Wilmslow - Bokomdöme

Syndafall i Wilmslow
av David Lagercrantz
Bonniers 2009


David Lagercrantz har varit utgivande författare i tio år och han utvecklas fortfarande. Detta är, i mitt tycke, hans överlägset mest intressanta bok hittills. Och precis som i några tidigare fall behandlar han en verklig person, förut har han skrivit om bl. a. Göran Kropp och uppfinnaren Håkan Lans.

Denna gång är det den engelske matematikern Alan Turing som står i centrum. Turing var en bidragande orsak till att engelsmännen kunde knäcka nazisternas kodade meddelanden under andra världskriget genom att skapa en av världen första datamaskiner. Han blev dock inte belönad för detta utan gick istället ett tragiskt öde till mötes p. g. a. sin homosexualitet. Romanen har även en andra huvudperson, den unge kriminalassistenten Leonard Corell som utreder Turings tragiska död.

Bokens största kvaliteter är de rent historiska. För oss svenskar är nog Turing okänd, men han har i efterhand hjälteförklarats i sitt hemland. Lagercrantz beskriver historien och huvudpersonerna på ett målande och fängslande sätt och det är lätt att bli engagerad av Turings och Corells liv och öden.
BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: