Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 4 september 2015

Camilla Grebe: Älskaren från huvudkontoret - Bokomdöme

Älskaren från huvudkontoret
Av Camilla Grebe
Wahlström & Widstrand 2015
ISBN 9789146229445, Inbunden, 491 sidor
På sätt och vis är detta en debut. Camilla Grebe har tidigare enbart skrivit tillsammans med någon annan. Fyra böcker med sin syster Åsa Träff (det kommer en ny i höst) och två med Paul Leander-Engström (den senaste kom förra året). All titlar har varit i spänningsgenren.

Men nu står hon på egna ben, och det är inte utan att hon tjänat på det. Eftersom det är hennes sjunde bok är hon ju ändå ingen duvunge i branschen. Hon har skapat en smart intrig med spännande karaktärer som fångar läsaren.

Boken är skriven med flera berättarröster och i olika tidsplan. Man får inte slappna av när det gäller skiftningar i tidsperspektivet. Nutiden är skriven i presens och i första person. Man får följa tre olika personers berättelse. Först är det den unga Emma som är butiksbiträde och har fått en älskare, som till på köpet är hennes högsta chef. Men han försvinner spårlöst. Kort därefter hittas en ung kvinna mördad i hans hus.

Den andra karaktären som berättar är Peter, en polis som lever ensam. Han utreder mordet på kvinnan. Han är en enstöring och har inte lätt att passa in i samhällets normer. Den tredje berättaren är Hanne som är psykolog. Hon är kuvad av sin man i sitt äktenskap, dessutom har hon fått diagnosen begynnande demens.

Gemensamt för de tre är att de har varsin ryggsäck med historier och minnen som plågar dem på olika sätt. Deras sätt att hantera sina spöken tar sig dock helt olika former.

Det är en intelligent roman. Camilla Grebe har lyckats skapa karaktärer som känns äkta och närvarande. Hennes persongestaltning är excellent, men de tre berättarna har kanske lite väl lika röster när de framför sina historier. Även kriminalhistorien är uppfinningsrik och annorlunda, även om man ganska långt innan bokens slut kan klura ut händelseförloppet.

Boken är, som så ofta numera, alldeles för lång. Men det kommer man undan med när man har skrivit en sådan bladvändare som denna. Jag tror säkert att vi får höra av Camilla Grebe igen i ensamt författarskap. Det läser jag gärna, med dessa karaktärer eller andra.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Ulrica Zwenger

Inga kommentarer: