tisdag 23 juni 2009

Män som hatar kvinnor - filmomdöme

Män som hatar kvinnor
2009
Regi: Niels Arden Oplev
Journalisten Mikael Blomkvist har blivit dömd för förtal och vill undslippa uppmärksamheten i Stockholm. Av industrimagnaten Henrik Vanger får han i uppdrag att skriva familjen Vangers släktkrönika, men egentligen vill Vanger att han ska titta närmare på dennes brorsdotter Harriets märkliga försvinnande sommaren 1966. Blomkvist får hjälp av den unga och socialt missanpassade datahackern Lisbeth Salander. I sitt grävande i familjen Vangers förflutna snubblar de över en mörkare och blodigare historia än vad de kunnat föreställa sig.
Den första delen av tre i Stieg Larssons berömda och storsäljande romanserie. Och som vanligt säger man: Boken var bättre. Och som vanligt är det lika orättvist. Film är film, och bok är bok och mycket svåra att jämföra. Men jag ska ändå försöka lite.

Bokens uppbyggnad med ständiga cliffhangers som gör att man inte kan lägga ifrån sig tegelstenen går förlorad i filmen. Förvisso är det spännande, men mer som en jämntjock dramatik hela tiden. Och i boken flyter våldsskildringarna förbi på ett mindre påtagligt och påträngande sätt än i filmen.

Det som känns osannolikt i bokens intrig blir här än mer konstigt och som vanligt i film är man tvungen att skriva bort några karaktärer för att passa bioformatet bättre.
Men här finns också ett driv i berättelsen, precis som i boken , och det gör det väldigt spännande. Om man inte har läst boken blir nog filmen lättare att tycka om. Framför allt för de goda skådespelarna. Noomi Rapace som Lisbeth Salander är ett fynd. Även Sven-Bertil Taube, Marika Lagercrantz, Peter Andersson och Ingvar Hirdvall levererar fina prestationer i mindre roller. Men tyvärr känns väl Mikael Nyqvist i rollen som Mikael Blomkvist i äldsta laget.

I höst kommer del två och tre på bio. De var från början tänkta att bara sändas i TV, men man har nu tänkt om.
BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6