onsdag 4 september 2013

Catrine Tollström: Bödeln Frälsaren Observatören - Bokomdöme

Bödeln Frälsaren Observatören
Av Catrine Tollström
Hoi Förlag 2013

ISBN 9789186775438, Inbunden, 526 sidor
Normalt brukar jag tycka att böcker med så här många sidor kunde ha kortats ner avsevärt. Så är kanske fallet här också, men eftersom författaren hela tiden håller upp en krypande spänning går sidorna fort att vända.

Romandebutanten Catrine Tollström skriver en bok om den ultimata såpainspelningen. Ett antal deltagare lever helt isolerade på en ö som de inte vet var den ligger. Vinnaren i deras kamp vinner en total makeover med allt vad det innebär i prylar, utseende och mode.

Leona Bowmoore har fått rycka in som projektledare mitt under brinnande inspelning. När hon anländer till ön märker hon att allt inte står rätt till. De kan inte få kontakt med ledningen som bor på ett flott hotell på andra sidan ön. Hon har inte heller möjlighet att kommunicera med någon utanför gruppen. En grupp som dels består av ett antal personer som arbetar med inspelningen och också av en grupp såpadeltagare som lever helt för sig själva.

Alltefter som man läser märker man att ingenting är vad det verkar vara. Vem kan lita på? Mord och märkliga händelser inträffar, men Leona är kvinnan med skinn på näsan. Likt en modern Modesty Blaise fixar hon det mesta. Det är henne de andra ställer sitt hopp till. Jag kan naturligtvis inte avslöja hur det går och inte heller vad som ligger bakom alla underligheter. Men en sak kan jag berätta. Det blir rejält spännande, jag kan se hela boken som en film som spelas upp framför mig.

Bokens styrka är karaktärerna. Författaren har lyckats gestalta dem utan att förfalla till att karikera. Det är annars lätt gjort om man ska beskriva människor som deltar i Reality-TV. De som till en början verkar vara mest ytliga visar sig också vara människor med känslor och behov. Bra!

Blodad tand har hon säkert fått, Catrine Tollström. Hon får gärna fortsätta på den inslagna vägen. Intressanta människor som råkar ut för thrillerartade händelser. Men kanske nedstruket till en mer komfortabel sidvolym.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6