onsdag 15 februari 2023

Göran Sällqvist: Inget kvar att förlora - Bokomdöme

 

Inget kvar att förlora

Av Göran Sällqvist

Lind & Co 2023

ISBN 9789180186179, Inbunden, 451 sidor

 

 

Redan på omslaget ser man att boken tilldrar sig i Sveriges två största städer. Detta är den tredje delen om den före detta polisen Rickard Ander. Han bor i huvudstaden. Hans tidigare kollega Jenny Wallin arbetar i Göteborg och får ett knepigt mordfall på sitt bord. Ett liknande brott sker på Arlanda. Båda offren har var sin del av en betongsten nerstoppad i halsen.  Maya Hadid är VD i det säkerhetsföretag som Rickard numera driver. Hon blir misstänkt för båda morden. På goda grunder eftersom stenen bevisligen kommer från hennes hem.

 

Rickard tror inte att det stämmer och på sedvanligt spänningsromanvis börjar han gräva i saken. Han hittar sådant som polisen har missat. Det hela grenar ut sig till brott och händelser som också drar in SÄPO.

 

Det blir händelserikt, kanske i mesta laget. Intrigdelarna hade räckt till fler böcker. Göran Sällqvist går all in och skapar en spänning med många bottnar. Både spioner och politiker bidrar till handlingen.

 

Jag hade ändå önskat mig lite mer broms och sans och lite mer märg och ben på karaktärerna. De får inte riktigt liv, även om deras privatliv också får ta plats.

 

Att författaren är före detta polis märks.  Boken största behållning är att polisarbetet är genuint och insatt beskrivet.

Betyg: 2 tomteluvor  


 Foto: Eva Lindblad


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2