Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 27 april 2011

Buthler & Öhrlund: Jordens väktare - Bokomdöme

Jordens väktare
Av Dan Buthler & Dag Öhrlund
Bra Böcker 2011
I denna bok lämnar författarna poliskommissarien Jacob Colt och ger sig ut i vida världen. Jordens väktare är en internationell thriller med hela jordklotet som skådeplats. Det enda svenska inslaget är en TV-journalist på CNN vid namn Jessica Björk. Hon är flickvän till bokens hjälte, den amerikanske översten (så småningom generalen) Nicholas Shy.

USA:s utrikesminister blir våldsamt och spektakulärt mördad vid ett statsbesök i Ukraina. Ingen vet vem som ligger bakom attentatet som följs av flera över hela världen. Tusentals liv går till spillo, de allra flesta helt oskyldiga människor. Jakten på förövarna blir komplicerad och kampen mot klockan blir dramatisk. Författarna är mycket skickliga på att hålla spänningen vid liv.

Boken är en traditionell thriller med internationell/amerikansk influens. De amerikanska hjältarna är de som löser problemen. Poliser i andra länder framställs som ganska enfaldiga. Personligen tycker jag att hjälten och hans medhjälpare är tämligen obehagliga individer. Deras värderingar och handlingar är extremt reaktionära. Om meningen är att uppmärksamma läsaren på andra problem på vår planet, så drunknar det i all den spänning och action som presenteras.

Beskrivningar av kvinnor och relationer är inte författarnas starka sida. De avsnitten blir nästan störande när allt man vill veta är hur det ska gå i jakten på attentatsmännen.

Och allt presenteras på närmare 700 sidor, det är verkligen att överdriva. Turligt nog är boken lättläst, annars kan läsningen nog haverera för den som inte tycker om denna typ av böcker.http://www.buthlerohrlund.se/

Betyg: 2 tomteluvor

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt seriöst så måste det här vara en av dom sämsta böckerna jag läst. Bara ta den undergivna Jessica som inte är nått annat än en kopia av den undergivna Veronica från boken Grannen. Att kalla den här för spännande tycker jag heller inte går för det är ju så förutsägbart så man kan skratta. Nej ska man läsa eller lyssna på nått bra så rekommenderar jag Hans Koppel - Kommer aldrig mer igen. En riktigt bra bok.