torsdag 23 december 2010

Adventskalendern Lucka 23

Nu går det inte att önska sig låtar längre!!
Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1999
Charlotte Nilsson: Tusen Och en Natt/Take Me To Your Heaven (Lars "Dille" Didricson/Gert Lengstrand/Marcus Ubeda)
I Ussishkin Hall, International Convention Centre i Jerusalem tog Sverige hem sin fjärde seger i Eurovision Song Contest. Det blev en förhållandevis överlägsen seger för Charlotte Nilsson (senare Perrelli) med Take Me To Your Heaven eller Tusen Och En Natt som den hette vid den svenska uttagningen. Sverige fick fullpoängare av Storbritannien, Norge, Malta, Bosnien och Estland. Själva la vi våran tolva på Islands Selma som kom tvåa.

För första gången genomförde man tävlingen utan orkester, ett beslut som kritiserats av många. Flera länder fick byta ut sina bidrag eftersom de försökte delta med melodier som redan var utgivna på skiva, Tyskland och Bosnien t ex.

Prisutdelningen blev något av ett fiasko, sedan textförfattaren Gert Lengstrand råkat trampa på prisutdelaren Dana Internationals långklänning. Hon hade prisbucklan i famnen och försökte balansera trots sina höga klackar. Det gick åt pipsvängen, hon for i golvet och fick bucklan över sig. Gentleman Gert försökte hjälpa henne upp, men spillde då vin på hennes klänning!!!

Även i den svenska utttagningen var Charlotte överlägsen, men hon vann mest tack vare telefonrösterna. Bland de elva distriktsjuryna var det bara Umeå som höll på henne:

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8