Den sjätte gudinnan
Av Karin Alfredsson
Damm Förlag 2010Karin Alfredsson är en trägen författare. Hon skriver om kvinnoförtryck i olika delar av världen. Hon förpackar gärna sitt budskap i kriminalromanens form, även om Den sjätte gudinnan innehåller mycket lite av deckaringredienser. Självklart är det så att författarinnan når fler läsare genom att använda denna genre, men samtidigt tror jag hon missar presumtiva läsare som aldrig skulle tänka sig att sätta tänderna i en deckare.
Denna gång har hennes huvudperson, den svenska läkaren Ellen Elg, hamnat i förtryckets Indien. Ett Indien som, trots att det är ett välutvecklat land, jämnställdhetsmässigt ligger långt ifrån de värderingar som vi har i västerlandet.
Men Alfredsson ställer också frågan, är det verkligen bättre som vi har det, med skilsmässor och självmord som i antal vida överstiger Indiens. Men det kvinnoförtryck som hon beskriver, både fysiskt och psykiskt och i allra högsta grad traditionsstyrt är inget som kan accepteras någonstans i världen.
Historien kryper in under skinnet, det blir väldigt obehagligt. Jag som är en västerländsk man har svårt att förstå och kan omöjligt ställa upp på det som bokens kvinnor utsätts för. Det långa efterordet beskriver också i kalla fakta vad Indien står för i kvinnofrågor.
Detta är hennes fjärde roman om kvinnoförtryck, och också den fjärde med en siffra i titeln. Det kan knappast vara en tillfällighet. Ellen Elg konfronteras med kvinnor som på olika sätt har utsatts för övergrepp. Och den som sätter de djupaste spåren hos mig är den självständiga och egensinniga Amrita som finner vägar att skaffa både sig och andra upprättelse. http://www.karinalfredsson.se
Betyg: 4 tomteluvor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar