Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 28 januari 2014

Lennart Brohed: En utredning med förhinder - Bokomdöme

En utredning med förhinder
Av Lennart Brohed
Eget Förlag 2013
ISBN 9789163719097, Häftad, 243 sidor
Det här är den tionde och sista boken om Lysekilspolisen överkonstapel Göran Persson och hans mannar. Jag kommer definitivt att sakna dem, väldigt mycket till och med. Deras bravader och polisutredningar i 30- och 40-talets Sverige har fascinerat och roat en trogen läsekrets under många år nu. Att sedan Lennart Brohed har kryddat sina romaner med tidstypiska annonser som illustrationer har verkligen förhöjt det historiska läsvärdet.

Mitt under brinnande världskrig blir en hel familj brutalt mördade i sitt hem i Lysekil. Till synes är det en helt vanlig familj och spåren är få. Göran Persson ställs inför en av sina svåraste uppgifter. Det blir inte lättare när en ”expert” från Göteborg kallas in. Han visar sig vara komplett oduglig och utredningen sinkas ytterligare. Men Lysekilspoliserna är inga dumbommar. De arbetar sakta men metodiskt mot målet, och de lyckas nästan alltid.

Här finns en hel del klichéer. En smart och mycket sympatisk hjälte (Göran Persson), några duktiga poliser och en inkompetent polischef. Inget nytt under solen där. Men sättet att berätta är tilltalande. Tempot är makligt, nästan lusigt, men behagligt. Det lyfter fram den historiska berättelsen så mycket mer, Brohed har fullkryddat med tidsmarkörer. Det är hela tiden berättat med en stillsam smygande humor som är mycket tilltalande, men inte lockar till gapskratt.

Att en författare som Lennart Brohed är nästan helt okänd är helt obegripligt. Trivsamma berättelser med humor och lite spänning, där man verkligen kan känna historiens vingslag är det ont om. Och nu är det slutskrivet – så oerhört trist!!

Betyg: 4 tomteluvor 

Inga kommentarer: