Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 25 januari 2014

Ståle Brandt: Ankharen - Bokomdöme

Ankharen
Av Ståle Brandt
Bra & Leve Förlag 2013
ISBN 9789198130614, Häftad, 486 sidor
En ankhare är en person som är något annat än vad han/hon synes vara. Det är gott om sådana i den här boken. Ett ganska stort antal av karaktärerna i boken har höga befattningar eller hedervärda arbeten, men under ytan lurar ganska obehagliga begär och drifter. I själva verket är hela persongalleriet rätt så otrevliga människor, inklusive de poliser som ska vara hjältarna. De är rent oförskämda mot omgivningen. Den enda som finner min nåd är en bifigur, en gubbe som bor ensam i skogen och är både folkskygg och ganska ilsken.

Ståle Brandt debuterar med denna spänningsfyllda deckare på eget förlag. Hans fru gjorde detsamma samtidigt. Den boken har jag tidigare recenserat här på bloggen. Recension av Röd Vinterängel På sin hemsida har de skrivit att de så småningom kommer att ägna sig åt bl a redigering. Båda makarna Brandts böcker hade mått gott av en professionell sådan. Beträffande Ståles bok är jag säker på att redaktören hade sagt direkt: ”Stryk 150 sidor! Kill your darlings!” Misstaget att skriva för långt gör många, även etablerade författare.

Annars är intrigen bra, spännande och mycket obehaglig. Men obehagligheten känns på distans, det blir liksom aldrig på riktigt. Att skriva om våld mot barn och pedofili har ju numera blivit vardagsmat i svensk kriminallitteratur så det krävs något extra för att få boken att lyfta. Ståle Brandt når inte ända fram än, men han har ändå en potential. Det visar hans välsydda intrig. Det märks att han vill mycket, ibland för mycket. När adjektiven haglar försvinner gestaltningarna.

Att polisarbetet och poliserna inte känns verklighetsförankrade här kan man stå ut med, om boken för övrigt har något att säga. Redan i nästa bok tror jag att Ståle Brandt har slipat av de vassaste kanterna och då kommer det att bli så mycket mer läsvärt. Kanske med lite redaktörshjälp.

Betyg: 2 tomteluvor 

Inga kommentarer: