Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 28 mars 2014

Åke Edwardson: Marconi Park - Bokomdöme

Marconi Park
Av Åke Edwardson
Albert Bonniers Förlag
ISBN 9789100129064, Inbunden, 346 sidor
Jag trodde att berättelserna om kommissarie Winter hade avslutats. Men nu är han tillbaka efter en längre tids konvalescens. Han är bräckligare och mer sårbar än tidigare. Han grubblar på sin framtid och på livet självt. Han har tinnitus, dricker för mycket och mår på det hela taget ganska dåligt.

En man hittas död vid det ny området Marconi Park i Västra Frölunda. Någon har applicerat en kartongbit med en bokstav på honom. Han blir inte mördarens enda offer. Flera följer, både i Göteborg och i Stockholm. Erik Winter står inför ett sina mest komplicerade fall. Vad är det som binder offren samman? Vem är mördaren? Vad betyder de bokstäver som återfinns vid varje mordplats?

Winter tvingas gräva i sitt eget förflutna samtidigt som i offrens. Utredningen blir påfrestande. Han står i ständig kontakt med sin familj som befinner sig i Spanien, och som vill bosätta sig där.

Åke Edwardson skriver som vanligt oklanderligt, men som jag uppfattar det mer och mer känslokallt. Dialogerna är mycket korthuggna, nästan stackato. Poliserna talar med mycket underförståddhet med varandra. De anar det osagda, och det känns ganska märkligt.

Jag är personligen ganska trött på Erik Winter. Om Åke Edwardson ska skriva mer i kriminalgenren vill jag gärna ha en ny, annorlunda stil och även en ny huvudperson.

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Thomas Andersen

Inga kommentarer: