Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 27 mars 2014

Märta Holmerin: Aldrig vid din sida - Bokomdöme

Aldrig vid din sida
Av Märta Holmerin
Alberget Förlag 2013
ISBN 9789198121704, Häftad, 317 sidor
Märta Holmerin har åstadkommit en riktig 50-talsdeckare. Maria Lang hade definitivt inte skämts för denna. Här finns en Christer Wijkliknande polis, Alexander Malmsten. Här finns sidekickarna, paret Puck och Einar Bure i form av mor och dotter Drake. Dottern Julia och Alexander är till en början som hund och katt och då vet man ju hur det kommer att sluta, eller hur?

Lägg därtill en turistgrupp med pensionärer som är på rundresa på Gotland. Intrigerna och de dolda konflikterna är många i gruppen och naturligtvis blir några av dem mördade. När polisen och paret Drake börjar gräva i det förflutna visar det sig att de flesta i bussen har mörka hemligheter. Även om miljöerna är dagens, så känns det mesta gammaldags. Det blir nästan underligt när de använder mobiltelefon.

Mitt i jakt och mord beskriver boken den gryende relationen mellan Alexander och Julia, och också den svalnande med hennes ex-pojkvän. Han är givetvis en ganska obehaglig typ som försöker sätta käppar i hjulet för henne, men till sist visar det sig att även han har ett hyggligt gott hjärta. Precis som det ska vara i den här typen av böcker. Att boken innehåller en hel del putslustig och stillsam humor gör den inte sämre, tvärtom.

Böcker av det här slaget har ett särskilt berättigande eftersom de är så ovanliga. Samtidigt är de efterfrågade. Maria Lang med flera har fortfarande många fans bland deckarläsarna i Sverige.

Betyg: 3 tomteluvor 

Inga kommentarer: