måndag 28 juli 2014

Hanna E Lindberg: Sthlm Confidential - Bokomdöme

Sthlm Confidential
Av Hanna E Lindberg
Förlaget Orda 2014
ISBN 9789175539638, Inbunden, 347 sidor
Det mest intressanta med denna debutdeckare är miljön och människorna. Boken befolkas av personer som lever stora delar av sitt liv på krogen och miljöerna följer då med på köpet.

Bokens huvudperson är Solveig Berg som är en ung journalist och bloggare. Hon har fått sparken och försöker desperat att arbeta sig in i branschen igen. Samtidigt får vi möta fotografen Lennie Lee som är med i svängen, men vars tidskrift håller på att tappa i popularitet och upplaga.

Författaren beskriver en miljö som de flesta av oss aldrig möter och kanske inte ens kan föreställa oss. Till och med är det nog så att många förfasar sig över det sättet att leva. Kroglivet. Det ganska ytliga livet. Framgång kan mötas i Facebookgillanden, i utseende och i förmånen att få gå före i krogkön.

Bokens karaktärer träffas på krogen, umgås på krogen och gör sina överenskommelser där. Allt under ett ganska omåttligt intag av alkohol och ett brännande av pengar som för de flesta ter sig overkligt.

En glamourmodell hittas död under oklara omständigheter. Fler mystiska dödsfall inträffar. Mystiken är tät, men boken handlar inte så mycket om mordutredningen. Istället klarnar mordgåtan genom huvudpersonernas agerande och vad som sker kring dem.

Bokens förtjänst är som sagt miljö- och personbeskrivningarna från en främmande värld. Samtidigt önskar jag mig djupare gestaltningar kring orsakerna till att personerna hamnade där de hamnade. Vad är det som driver dem? Varför vill de till varje pris stanna i denna konstjorda värld? Är det höjden av bekräftelse?

Det är ändå en lovande debut, som med lite mer krut på detektivhistorierna och lite mer djup i personbeskrivningarna kan utvecklas till hyggliga kriminalromaner. Idéerna finns, det märks!

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Alex Ahndoril: Jag blundar och ber - Bokomdöme

Jag blundar och ber Av Alex Ahndoril Albert Bonniers Förlag 2024 ISBN 9789100802202, Inbunden, 261 sidor Det var många som blev förvånade nä...