Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 29 december 2015

Lars Kepler: Playground - Bokomdöme

Playground
Av Lars Kepler
Albert Bonniers Förlag 2015
ISBN 9789100141066, Inbunden, 441 sidor
Författar- och äkta paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril har här lämnat sin hjälte Joona Linna efter fem succéböcker. Säkert är det därför flera läsare som kanske känner sig lite besvikna på denna bok, som är något fullständigt annorlunda. Jag tror dock inte att det är för gott – Joona får säkert flera chanser.

Jasmin Pascal-Anderson är löjtnant med tjänst i Kosovo. Hon blir skjuten och hennes hjärta står stilla en minut. När hon återvänder till livet har hon klara minnen av ett dödsrike. Fem år senare råkar hon och hennes son ut för en bilolycka. Läkarna behöver stoppa hans hjärta en stund för att lyckas med en operation. Jasmin inser att sonen, Dante, inte kan klara sig själv i det dödsrike som hon har klara minnen av. Hon måste följa med honom dit.

Större delen av boken tillrar sig i detta dödsrike. Finns det i verkligheten eller bara i Jasmins medvetande? Det hon vet är att det är en farlig plats med många dolska krafter. För att återvända till jordelivet krävs extraordinära och våldsamma insatser. I det okända riket pågår hela tiden ett krig mellan de onda och korrumperade och de få som är goda enligt vårt sätt att se det.

I mycket kan man påstå att detta är en fantasythriller. Det är spännande, det händer mycket dramatiskt i Jasmins och Dantes kamp för att resa tillbaka till jorden. Men det tilldrar sig i en drömd värld, i en värld som egendomligt nog liknar en kinesisk hamnstad.

Författarparet presenterar sin krumbuktande och nagelbitande berättelse på sitt kända och skickliga sätt. De har förmågan att skapa rysande spänning genom att använda språket på ett närmast genialiskt sätt. Man har aldrig tråkigt i Keplers sällskap och ingenting känns som slentrian eller klichéartat.

Men jag har ändå svårt att tillgodogöra mig historier som vilar på en så osäker grund som ett fiktivt dödsrike. Jag tappar liksom fotfästet som läsare, även om jag uppskattar presentationen.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: