måndag 12 november 2018

Christina Erikson: Din vän Forsete - Bokomdöme



Din vän Forsete
Av Christina Erikson
Albert Bonniers Förlag 2018
ISBN 9789100175740, Inbunden, 399 sidor

Christina Erikson återkommer med en egen bok efter att ha skrivit ett par tillsammans med sin make Thomas Erikson. Hon har åstadkommit en spännande bladvändare med psykopattema. Det finns några sådana i intrigen, och även ett antal seriemördare.

Det är m a o upplagt för dramatik och det får man. Kommissarie Elias Svensson försöker lösa några råa mord på kvinnor. Han är övertygad om att han vet vem gärningsmannen är, men han kan inte bevisa det. Författaren Cornelia Lind har skrivit en bok om psykopater, som hon har personliga erfarenheter av. Elias anlitar henne som konsult för att knäcka mördaren. Kanske något osannolikt.

Samtidigt sker andra oförklarliga mord som ändå har en gemensam nämnare. Polisen blir allt mer upptagen och allt mer frustrerad.

Att författaren kan ämnet psykopater är uppenbart. De styckena i boken är initierade och intressanta, utan att för den skull skriva läsaren på näsan eller tappa i spänning. Överhuvudtaget är orsaken till brotten bra belyst. Både intrigbygget och karaktärerna lockar till vidare läsning. Det svackar emellanåt i tempo och trovärdighet, men i det stora hela är detta en fin start på en ny bokserie.

För en fortsättning ska det bli. Om inte annat borgar det faktum att Christina Erikson lämnat många trådar utan lösning för det. Jag ser fram emot svaren på de frågetecken som återstår. Naturligtvis har man som läsare vissa teorier, men jag antar att författaren kommer att omkullkasta dem. Inte mig emot.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej

Om du vill ha en bild om den psykopat hon skriver om så kan du läsa denna blogg. Där beskriver författarinnans x make om den verklighet han utstår, skrämmande läsning. Tycker på riktigt synd om honom men framförallt deras gemensamma barn.

bloggen är pappatillericochwilliam.wordpress.com

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2