Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 5 november 2018

Ulf Bergström: Hatarna - BokomdömeHatarna
Av Ulf Bergström
Biondi Förlag 2018
ISBN 9789163958571, Pocket, 527 sidor

Den här författaren brister ut i operasång när han är ute och signerar. Mäktigt, annorlunda och imponerande. Tyvärr kan det inte bli början på en trend, men likafullt är det trevligt.

Ulf Bergströms debut är en politisk thriller som avhandlar mycket av situationen i Sverige , men i en snar framtid. Sommaren 2019 är tiden och det mesta tilldrar sig i Stockholm med omnejd, även om vi får en del internationella utblickar.

Ett terrorhot vilar över Sverige. Mycket talar för att ett attentat mot någon eller några högt uppsatta personer skall ske. Säpo och Nina Sandstedt i synnerhet får något att grubbla över. De börjar med skyddsåtgärder mot toppolitikerna. De diskuterar också kungafamiljen, men de flesta tror inte på det. Det skulle de ha gjort. En attack mot hela familjen fullbordas av en professionell kontraktsmördare.

Boken är naturligtvis alldeles för lång. Dess längd förtar lite av spänningen, själva attentatet blir det mest dramatiska och nervkittlande som händer, även om man vet utgången. Författaren är kunnig och skriver väl, men kunnigheten kan också ha en baksida. Om man använder den och breder ut sig alltför mycket tappar läsaren lätt intresset. Att nyttja allehanda förkortningar på organisationer och vapen är också att skriva den okunnige läsaren på näsan.

Min uppfattning är att 200 sidor kunde ha strukits för att få en mer koncentrerad och stringent historia. Ryggraden i boken är trots allt välkonstruerad och intrigen är intressant och tankeväckande.

Nina Sandstedt ska komma åter. Det hoppas jag. En intressant karaktär som jag gärna möter i en mer koncentrerad form.

Betyg: 2 tomteluvor Foto: Anja Callius

Inga kommentarer: