måndag 12 juli 2021

Karin Wik: Skolan - Bokomdöme

 

Skolan

Av Karin Wik

Forum Förlag 2021

ISBN 9789137157030, Inbunden, 298 sidor

 

Året har varit fullt av lovande debutanter. Här är ytterligare en. Karin Wik har arbetat som journalist men sysslar idag med PR och kommunikation. Hon använder sig av sina erfarenheter när hon låter huvudpersonen vara just journalist, Ida Rossi.

 

Ida mår inte så bra. Hon har en traumatisk bakgrundshistoria och är beroende av läkemedel för att kunna leva normalt. Hon får ett jobb att skriva om privat- och internatskolan Axelsons. Där har två elever tragiskt mördats.

 

Vad Idas chefredaktör är att hon också har varit elev på den skolan. Där frodas pennalism och översitteri. Allt under en strikt tystnadskultur. Ingen pratar med vare sig polisen eller journalister. Många mörka minnen väcks till liv när Ida börjar att samla material till sin artikel.

 

Internatskola är ett tacksamt ämne att skriva om och absolut inte nytt. Karin Wik gör det skickligt. Hon beskriver de stängda miljöerna så att de blir lagom skrämmande. Dessutom lyckas hon väl med persongestaltningarna. Här finns många intressanta karaktärer, även om det verkar som om ingen går att lita på.

 

En del nybörjarmisstag kan ändå skönjas. Eftersom det också är en pusseldeckare är de ledtrådar som författaren har planterat alltför genomskinliga. Att sy ihop en välskriven kriminalroman med ett bra slut är inte heller det lättaste. Här blir det väl dramatiskt och krystat. Dessutom är mobiltelefoner utan täckning nästan tabu att använda som berättarknep.

 

Men på det hela taget är detta en högst läsvärd bok och en debut som verkligen lovar en intressant fortsättning.


Betyg: 3 tomteluvor   


Foto: Emelie Asplund





Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...