Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 19 maj 2015

Johanna Holmström: Hush baby - bokomdöme

Hush baby
Av Johanna Holmström
Norstedts 2015
ISBN 9789113064239, Inbunden, 364 sidor
Johanna Holmström är finlandssvenska och skriver därför om Helsingfors med omnejd som hon känner väl. Hennes förra bok Asfaltsänglar, som kom 2013, blev mycket uppmärksammad. Hon anses som en av Finlands bästa unga författare. Detta är hennes thrillerdebut.

Hush baby är en noirdoftande historia om förorten som till många delar har spårat ur. Dess innevånare lever nästan i en skyddad ”Community”, och skapar sina regler och sin egen verklighet.

Den unga barnpsykologen Robin är uppvuxen där och återvänder ganska motvilligt dit. Hennes mor bor kvar, men annars ganska få av dem som hon kände som barn.

Man får följa hennes möte med områdets innevånare, främst kvinnor och barn. Samtidigt ges återblickar till Robins uppväxt tillsammans med hennes bror Lukas som tycks ha blivit utnyttjad sexuellt.

Det bubblar under ytan i området. Ett mord begås och knarkhandel kan anas. Läsaren är lika frågande som polisen. Johanna Holmström är verkligen fantasifullt hemlig. Det går absolut inte att förutsäga vad som har hänt eller vad som kommer att finnas runt nästa hörn.

Boken är fylld av flera olika spännande parallellintriger som sakta förs samman och avslutas med ett kanske lite för dramatiskt crescendo.

Boken styrka är Johanna Holmströms förmåga att gestalta de olika komplexa personerna. Intrigens persongalleri är mer än intressant. Vi får på olika sätt, och bit för bit, veta mycket om dem, men författaren överraskar hela tiden med oväntade avslöjanden.

Att boken tilldrar sig i Finland och skriven av en författare därifrån ger för oss svenskar en extra krydda. De finlandssvenska ordvändningarna och de insprängda finska orden höjer läsvärdet avsevärt. Det känns nästan exotiskt.

Jag kan mycket väl tänka mig en fortsättning för Johanna Holmström i genren. Gärna då med barnpsykologen Robin i huvudrollen igen.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Cata Portin

Inga kommentarer: