söndag 22 augusti 2021

Johanna Mo: Skuggliljan - Bokomdöme

 

Skuggliljan

Av Johanna Mo

Romanus & Selling 2021

ISBN 9789189051010, Inbunden, 428 sidor

 

Författaren har nu skrivit ett tiotal böcker. Efter den mycket lovande debuten 2013 med Döden tänkte jag mig så har hon sakta men säkert utvecklats till en av våra mest kvalificerade deckarförfattare. Läsaren vet att man får en välskriven kriminalhistoria med väl gestaltade karaktärer.

 

Det här är andra delen i en serie som benämnts Ölandsbrotten. Huvudperson är Kalmarpolisen Hanna Duncker. En stor del av de två böckerna handlar om hennes personliga historia. Sexton år tidigare har hennes pappa dömts för mord. Men hur är det egentligen med det? Hanna börjar tvivla och när hon forskar vidare känner hon sig hotad.

 

Huvudintrigen handlar annars om en familj som drabbas av en ofattbar tragedi. Jenny finner sitt hus tomt när hon kommer hem. Mannen, Thomas, och 14-månaders Hugo är försvunna. Maken hittas senare död men Hugo saknas fortfarande. Många deltar i sökandet.

 

Thomas visar sig ha många hemligheter som sakta kommer i dagen. Hanna delar sin uppmärksamhet mellan fallet och sin pappas historia.

 

Johanna Mo har som vanligt ett lätt anslag som fångar läsaren, även om trådarna i den här romanen kanske är några för många. Det går ut över sidantalet, som åter är för stort. Trots att författaren personligen hälsat till mig att det blev några sidor kortare i alla fall. Jag önskar att intrigen kunde vara något mer koncentrerad och rakt på.

 

Det är ändå en bok mycket väl värd att läsa, att lägga märke till. Så är det med Johanna Mos böcker.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Sofia Eckerblad

Inga kommentarer:

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...