fredag 30 september 2022

Korta bokomdömen Durling/Engman & Selåker/Jansson/Pavic Lundberg/de la Motte & Nilsson

På grund av lite vacklande hälsa under årets början har jag inte publicerat så många bokomdömen här. Nu tar jag igen det en smula genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.

Kända nästet

Av Ulf Durling

Wela förlag 2022

ISBN 9789198529661, Häftad, 266 sidor

 

Den här författaren säges sig skriva sin sista bok gång efter annan. Så även nu. Fan trot.

 

Ulf Durling har stuckit ut genom att ofta gå emot strömmen och skriva det oväntade utanför gängse deckarnormer. Ofta psykologisk spänning. Kända nästet handlar om en försvunnen man och sökandet efter honom. Den pensionerade prästen Sven i Stockholm är gift med Gunilla. Det är hennes bror Anders som är försvunnen. Sedan länge.

 

Paret kuskar runt Sverige i lika långsam takt som boken är skriven. Jag har alltid gillat slow crime. Och när man under läsning hör Ulf Durlings stämma bakom bokstäverna är det ändå ganska angenämt.

Betyg: 3 tomteluvor   












Till minne av en mördare

Av Pascal Engman & Johannes Selåker

Forum förlag 2022

ISBN 9789137501833, Häftad, 587 sidor

 

Jag börjar med att som jag brukar göra, gnälla lite om att ett sidantal på närmare 600 sidor är för mycket. Men bara lite denna gång. De här två författarna lyckas nästan hålla spänningen uppe hela tiden.

 

Författarna har förlagt handlingen till sommaren 1994. Med en bakgrund av VM-bronset i fotboll och Mattias Flinks skjutningar i Falun. En kvinna hittas strypt vid tiden för Flinks skott och hon är inte ett av hans offer.

 

Polisen Tomas Berg och reportern Vera Berg är brottsutredarna och de är båda väl tecknade och blir därför intressanta personer. Det är en polisroman i Sjöwall/Wahlöös anda. Författarna har också lyckats fånga upp tidsandan på ett trovärdigt och mycket läsvärt sätt.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Gabriel Liljevall







Onda drömmar

Av Anna Jansson

Norstedts 2022

ISBN 9789113101439, Inbunden, 391 sidor

 

Den 23:e boken om Maria Wern. Det är inte lätt att förnya sig när kommit upp i det antalet i en serie. Jag tycker inte heller att Anna Jansson lyckas riktigt med det. Jag saknar också den spetsiga humor som jag fann i de första delarna. Men fortfarande är hon säker på att precist gestalta personer och företeelser.

 

Författaren är också skicklig på att skriva ungdomars dialog, och det är svårt. Intrigen är välkomponerad men blir något jäktad mot slutet.

 

Temat är försvunna barn, ett ämne som är många föräldrars mardröm. Förr var det lite tabu att skriva om barn som far illa eller mördas, men det har blivit allt vanligare.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Marianne Westerlund










Den som överlever

Av Victor Pavic Lundberg

Albert Bonniers förlag 2022

ISBN 9789100189778, Inbunden, 432 sidor

 

Den här debutanten har erhållit Crimetimes debutpris, och visst är det ett skickligt skrivet förstlingsverk. Författaren är journalist, inte helt ovanligt bland kriminalromanförfattare.

 

Ett flygplan kraschar år 2000 på Medborgarplatsen i Stockholm. 119 människor dör inklusive 10 på marken. Tjugo år senare får en ung journalist, Loa Bergman, i uppdrag att skriva om händelsen. Hans gamla arbetskamrat Danijela Mirkovic’ håller på med att gräva i samma händelse. De hittar oväntade spår.

 

Intrigen är ovanligt intelligent och boken har ett bra flyt. Det känns att författaren är ambitiös. Det är oklart om det kommer en fortsättning, men man kan ju hoppas.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg











Ett fynd att dö för

Av Anders de la Motte & Måns Nilsson

Forum 2022

ISBN 9789137159737, Inbunden, 395 sidor

 

Det är dags för den andra delen i serien Morden på Österlen. Det är som vanligt småputtrigt som det ska vara i en feelgooddeckare. Men ändå, här sker ett par mord. Återigen får vi träffa kriminalkommissarien Peter Vinston på gästspel i Skåne. Han samarbetar med den lokala förmågan Tove Esping. Ett högst omaka par.

 

Det är antikmarknad och en antikhandlare med skamfilat rykte blir mördad. Samtidigt förbereds en inspelning TV-programmet Antikrundan. Mycket av boken kretsar kring antikviteter och en brokig skara personer i branschen.

 

Boken lunkar på i god anda, men blir egentligen aldrig speciellt spännande. Inte heller särskilt rolig, om det nu var tänkt så. Jag vet inte.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Jeffery Richt



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8