torsdag 29 september 2022

Korta bokomdömen Edgren Aldén/Alfredsson/Appelqvist/Christensen/Ericson

På grund av lite vacklande hälsa under årets början har jag inte publicerat så många bokomdömen här. Nu tar jag igen det en smula genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.

Svarta segel

Av Rebecka Edgren Aldén

Romanus & Selling 2022

ISBN 9789189051898, Inbunden, 373 sidor

 

Årets bok av Rebecka Edgren Aldén är definitivt hennes bästa. Det är en klaustrofobisk historia om en seglats i Stockholms skärgård med två syskon på båten. Men det handlar också om sjöräddaren Annika.

 

Sommaren är rekordvarm. Annika befinner sig, utan att veta om det, ofta i segelbåtens närhet. Berättelsen är mörk med mäns våld mot kvinnor i fokus. Det märks att författaren tar skrivandet på allvar även om språket kan utvecklas ytterligare.

 

Här finns hela tiden en ångestladdad känsla som bara måste leda till en urladdning.


Betyg: 4 tomteluvor  


 Foto Linda Broström

 



 






Från någon som vill dig illa

Av Karin Alfredsson

Brombergs 2022

ISBN 9789178092291, Inbunden, 268 sidor

 

I Karin Alfredssons böcker är alltid kvinnorna i fokus vare sig hon skriver traditionella romaner eller deckare. Läkaren Ellen Elg är vanligtvis huvudperson i kriminalromanerna. Författaren skriver socialrealistiska böcker utan att använda överdrivet våld.

 

Den här gången är det en solitär, en fristående bok om hur övergrepp och mobbning kan följa offren genom livet. 1973 på kollot Nässelbacken finns både mobbare och deras utvalda hackkycklingar. Nu, många år senare, vill någon hämnas. Och det utan att spilla blod.

 

Författaren har starka personporträtt och beskriver 70-talsmiljön som om hon fortfarande levde i den. Utan stora åthävor lyckas hon skapa en infernalisk spänning.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Elisabeth Ohlson Wallin








Klänning för korta kvinnor

Av Kristina Appelqvist

Piratförlaget 2022

ISBN 9789164207739, Inbunden, 410 sidor

 

Det här är författarens bästa boktitel hittills och också hennes bästa bok. Hon har lämnat den gamla serien i universitetsmiljö i Skaraborg. Bra tycker jag, den hade nått vägs ände, men kan naturligtvis dammas av igen i framtiden.

 

Nina Storm ärver sin mosters gamla hus i Mjöbäck i Västergötland. Hon beger sig dit och finner bland annat en stor summa pengar i en garderob. Just det är ett ganska vanligt tema och inledning av den här typen av deckare. Här finns en stor mysfaktor, många dråpliga scener och pricksäkert beskrivna karaktärer.

 

Trots att upplösningen av boken inte riktigt lever upp till inledningen är jag mycket glad över att få läsa en bok som är så fri från schabloner. Bra Kristina!

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg












Sista säkra

Av Lisa Christensen

Louise Bäckelin förlag 2022

ISBN 9789177994510, Inbunden, 361 sidor

 

Det är alltid intressant att i sin hand få en kriminalroman som inte är som andra. Det här är en sådan. Intrigen är förhållandevis invecklad, men rätar ut sig. Allt får ett svar.

 

Språket är innehållsrikt och fascinerande. Författaren använder orden på ett säreget och okonventionellt sätt. Det kan kännas krångligt men klarnar efter hand. Berättelsen varierar mellan spänning och sentimentalitet.

 

En kvinna är i World Trade Center 11 september 2001. Hon har ett mycket viktigt möte. Men något förändras snabbt. En svensk flicka är au pair hos en familj på Manhattan under samma tid. Hon anklagas för att arbeta svart. Sjutton år senare får vi följa Audrey, en psykolog i Connecticut. En patient kommer in under hennes stillsamma yta. Alla berättelser vävs samman.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Richard Ryan











Släcka liv

Av Pernilla Ericson

Romanus & Selling 2022

ISBN 9789189051461, Inbunden, 378 sidor

 

Författaren skriver thrillers om naturkatastrofer och har förlagt i alla fall denna några år fram i tiden. Här är det september 2023. Hennes hjältar heter Lilly Hed och Liv Kaspi och de är någon slags spjutspetspoliser. De blir inkallade för att reda ut ett olöst fall i Västerbotten.

 

Trots det sköts utredningen ganska taffligt, kanske också beroende på att poliserna blir instängda i Skageby på grund av en massiv höststorm.

 

Det är ett klassiskt tema att låta några få människor bli isolerade och det beskriver Pernilla Ericson väl. Överhuvudtaget är hon duktig på att skapa stämning runt ett angeläget ämne. Jag hade kanske önskat mig ännu mer fokus på stormen ändå.

 

Stämningen i byn beskrivs så att spänningen höjs och det gör också de mer privata bihistorier som förekommer.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Stefan Tell

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3