torsdag 29 september 2022

Ulf Kvensler: Sarek - Bokomdöme

 

Sarek

av Ulf Kvensler

Albert Bonniers Förlag 2022

ISBN 9789100196745, Inbunden, 436 sidor

 

När man läser så många kriminalromaner som jag blir man extra glad när man får fatt i en debutant som både överraskar och skriver en extremt spännande bok. Den här gav mig många rysningar. Av både spänning och välbehag.

Ulf Kvensler är känd som manusförfattare för TV. Han har arbetat med succéer som Solsidan och Vår tid är nu. Han har mest skrivit komedier. Den här boken är långt ifrån skrattframkallande.

Anna och Henrik är ett par. Tillsammans med Milena brukar de fjällvandra en gång om året. När det börjar närma sig årets tripp vill hon ha med sig sin nya pojkvän, Jacob. De båda andra tycker han verkar trevlig och accepterar.

Det borde de inte ha gjort. Det är ett beslut de får ångra. Många gånger. Dessutom väljer de det svåraste projektet, Sarek, på Jacobs förslag. Där är det vildare än vilt, det finns inga färdiga vandringsleder ens.

Det är en magisk natur, men det är kallt, kargt och obanat. Den mycket psykologiska beskrivningen lyckas författaren fantastiskt bra med och han har skjutit in bitar från senare polisförhör vilket gör det extra kittlande.

Jag har svårt att tro att någon som har läst den här boken någonsin vill vandra i Sarek. Vilket man för övrigt inte ska göra utan att ha en stor vana av sådana strapatser. En av årets bästa debutanter, definitivt.

Betyg: 4 tomteluvor  


 Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8