söndag 19 juli 2009

Anders Roslund/Börge Hellström: Tre sekunder - Bokomdöme

Tre sekunder
av Roslund & Hellström
Piratförlaget 2009
På omslaget kan man läsa att detta är en intensivt spännande thriller. Det är verkligen årets understatement. Detta är en in i h-e spännande thriller, nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Trots sina sexhundra sidor.

När det gäller dramatik har Stieg Larsson sina jämlikar i Anders Roslund och Börge Hellström. Och precis som i Milleniumtrilogin kryllar det av cliffhangers som gör att man till varje pris vill veta hur historien slutar, och andlöst vänder sida efter sida.

Men Roslund/Hellström har ett större djup än Larsson. De vill förvisso underhålla, men ämnena är alltid aktuella och brännheta. De behandlar för samhälle och polis känsliga frågor, och alltid mycket initierat. Denna gång handlar det om polisens metoder att använda kriminella för att infiltrera kriminella nätverk. 

Han kallas Paula och lever ett till synes vanligt liv med fru och barn. Men på uppdrag av polisen infiltrerar han ett brottssyndikat och tvingas ta makten på landets tyngsta fängelse.

Berättelsen om Paula infiltrerar också läsaren. men också sidohistorierna om kriminalkommissarie Ewert Grens olika öden. Polisen som dyker upp för femte gången har nu fått chansen att tillsammans med Paula bli bokens centralgestalter. Vi får lära känna kommisarien mycket grundligare än tidigare vilket gör honom väldigt mänsklig.

Detta är tveklöst en av 2000-talets bästa kriminalromaner. Bravo Roslund & Hellström. Välskrivet, engagerande, underhållande och mycket, mycket spännande.
BETYG: 5 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3