Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 1 oktober 2010

Ninni Schulman: Flickan med snö i håret - Bokomdöme

Flicka med snö i håret
Av Ninni Schulman
Forum 2010

Att kvinnliga författare skriver deckare i småstadsmiljö är ju inte helt ovanligt numera. Att de är journalister är också ganska vanligt. Här kommer nu Ninni Schulman med sin debutroman Flickan med snö i håret. Det är en debut som bådar gott. Om författarinnan får hållas kan det säkert bli lite spännande läsning framöver.

Hon har förlagt handlingen till Hagfors i Värmland. Beskrivningarna av bygden och dess människor är initierade, intressanta och idérika. Journalisten Magdalena Hansson flyttar med sin lille son till staden efter en skilsmässa. Hon får jobb och upptäcker att journalistyrket är lite annorlunda i Hagfors än i Stockholm. Vi får följa henne i hennes kärleks- och familjeproblem och när hon blir inblandad i den grova brottslighet som plötsligt slår till i trakten.

En sextonårig flicka försvinner. En ung flicka hittas mördad. Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får ett svårt fall att brottas med. Annan grov brottslig verksamhet stör bilden. Vilka kan man lita på bland traktens befolkning? Flera moraliska dilemman lyfts fram.

Kanske är karaktärerna lite väl karikerade. Men författaren försöker ändå ställa frågorna. Är den gode bara god, och är den onde bara ond? Naturligtvis finns det en otrevlig polis med i bilden som försvårar utredningen. Det är ju nästan obligatoriskt i dagens deckare.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: