Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 3 februari 2012

Lennart Brohed: Kömordet - Bokomdöme

Kömordet
Av Lennart Brohed
Slussens Bokförlag 2011
ISBN 9789188764270, Pocket, 265 sidor
Lennart Brohed har nu gett ut åtta böcker i serien om överkonstapel Göran Persson i trettiotalets Lysekil Denna gång är det en av stadens mer prominenta affärsman som brutalt mördas med en biljardkö. Offret är förmodligen ensam i trakten om att inneha ett biljardbord och poliserna är frågande både inför mordet och för det okända spelet.

Författaren fyller boken med intressanta tidsmarkörer och dessutom har han letat fram många tidningsannonser och reklam från lokaltidningarna under denna tid. Allt detta kryddar boken och är dess absolut största behållning. Man får t ex i en annons veta att en ganska ordinär radioapparat kostar 475 kronor. Med den penningvärdesförsämring som har varit måste det då ha betraktats som ett lyxköp. Året är 1939 och det pågående krigets påverkan är märkbar. Svenska nazister lurar i en och annan vrå.

Annars är detta en klassisk pusseldeckare med ett lagom antal misstänkta. Handlingen är lagom oblodig och klassiskt trivsam. Boken skulle kanske till och med kunna ha varit skriven under den tid som den beskriver. Men det är ändå de historiska beskrivningar som fastnar hos mig.

Göran Persson är en intressant bekantskap och Brohed skriver trevligt och okomplicerat. Han tilldelades tillsammans med sin fru Monika (medförfattare i de två första böckerna) Lysekils kommuns kulturpris 2008.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: