onsdag 14 oktober 2009

Gösta Unefäldt: Hämnden är min, säger... - Bokomdöme


Hämnden är min, säger…
av Gösta Unefäldt
Tre Böcker 2009
Ingen glömmer väl de välfilmade TV-serierna om poliserna i Strömstad med Per Oscarsson som polischefen Jörgensen. De flesta av poliserna i de böckerna och filmerna är nu pensionerade, men dammas av i denna bok och blir någon slags privatspanare.
Unefäldt har alltid varit trevlig att läsa, främst för hans humor och ganska oblodiga intriger. Men dessa intriger har tenderat att bli allt våldsammare och brutalare med åren, och humorn har tonats ner. Det är sorgligt eftersom vanliga polisromaner ändå står som spön i backen. Unefäldt var först med att skildra poliser i Bohuslän, nu är där ett handfull som gör det t ex Läckberg, Rosman och Gerhardsen.
Jörgensen är ute och rastar sin hund när han plötsligt snubblar över ett skändat lik. Han och hans gamla medarbetare Kronborg (numera polischef) och Nils Gryt (pensionär) börjar sina spaningar utan kriminalinspektören Pernilla Biténs vetskap. Hon är formellt chef för utredningen och dessutom gift med Kronborg. Ett inte helt enkelt dilemma alltså.
Spåren leder till Kongo på 60-talet och pensionärernas skarpsinnighet sätts på prov. Dessutom konsumerar de mer än lovligt mycket alkohol, i synnerhet maltwhisky. Men det tycks inte påverka deras omdöme. Detta är den 14:e boken av Gösta Unefäldt om poliserna i Strömstad.  Han är numera 83 år men ser ut som 60 och tänker kanske skriva 14 till, vad vet jag?
BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8