onsdag 15 augusti 2012

Christer Ackerman: B 5 - Bokomdöme

B 5
Christer Ackerman
Hoi förlag 2012
ISBN 9789186775216, Inbunden, 335 sidor
På omslaget kan man läsa ”Verkligheten är hård, men Douglas Porter är hårdare”. Det är en sanning med modifikation. I den första boken i en serie om Douglas Porter kan man se att han förvisso tillhör de hårda, men han visar också upp mycken empati, kärlek och andra känslor.

Christer Ackerman har skrivit böcker förr, men detta är den skönlitterära debuten. Och den gör han med en explosion. Full action från första till sista sidan. Mordoffren är många och Douglas Porter skonar inte heller någon. Inga halta löss vilar här.

Boken börjar med ett attentat mot en antikvitetsaffär i Stockholm. Tio människor blir brutalt dödade. Douglas Porter och Gruppen för Särskild Spaning försöker lösa brottet. Ett brott som visar sig ha förgreningar över hela världen. Läsaren får resa både i rum och i tid, eftersom man får många återblickar i Douglas Porters liv. Allt för att förstå hur han har blivit som han har.

Nu är inte personbeskrivningarna Christer Ackermans starka sida. Däremot är miljöerna överraskande väl målade. Både i Sverige och utomlands. Och spännande är det naturligtvis, även om dödandet ibland blir lite väl överdrivet och omotiverat.

Men Christer Ackerman har lyckats väl i sin debut. En fortsättning där man får lite djupare personbeskrivningar och lite stramare intrig kommer jag att läsa med nyfikenhet.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2