Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 8 januari 2013

Malin Persson Giolito: Bortom varje rimligt tvivel - Bokomdöme

Bortom varje rimligt tvivel
Av Malin Persson Giolito
Piratförlaget 2012
ISBN 9789164204028, Inbunden, 453 sidor
Författaren kommer med sin tredje roman som samtidigt är hennes andra i kriminalgenren. Läsaren får åter träffa stockholmsadvokaten Sophia Weber. Hon är en ganska vilsen person som söker efter sin identitet och sin framtid. Samtidigt är hon skicklig inom sitt yrke och får i denna bok ett uppdrag som de flesta skulle ha tackat nej till.

Stig Ahlin har suttit tretton år i fängelse för mordet på en femtonårig flicka. När han dömdes hängdes han samtidigt ut i pressen som pedofil och sades ha förgripit sig på sin egen dotter. Kort sagt han var en av Sveriges mest hatade människor, och han är inte glömd. Han kallas fortfarande för professor Död.

Det finns ändå några få som tvivlat på hans skuld och Sophia tar på sig arbetet med att få till en resningsansökan. Att Stig Ahlin är oskyldig är möjligt, men att han är en obehaglig människa står bortom allt rimligt tvivel. Men kan man bli dömd till livstids fängelse bara av den orsaken? Sophia möts naturligtvis av ett stort motstånd, arbetet är inte lätt.

Trots att boken inte innehåller någon som helst dramatik av actionkaraktär blir det olidligt spännande. Varje sida slukas i jakten på sanningen. En sanning som kanske aldrig kommer att uppdagas, eller….? Malin Persson Giolito har skickligt konstruerat en etisk problemhistoria som fångar läsaren. Att kalla boken för en bladvändare är ett understatement.

Det är alltid roligt att få läsa kriminalromaner som är lite utanför de gängse ramarna. Författaren har gjort detta alldeles förbaskat bra.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Peter Knutson

Inga kommentarer: