tisdag 15 januari 2013

Lennart Ökvist: Det svåra fallet K - Bokomdöme

Det svåra fallet K
Av Lennart Ökvist
Parabellum Nord 2012
ISBN 9789197812887, Danskt band, 228 sidor
Lennart Ökvist har skrivit förr, en fackbok om mentalvården. Detta är hans skönlitterära debut. Han gör det med huvudet högt, det är ingen tvekan om att han är en skicklig författare.

Boken handlar om en försvunnen person, Gerhard Lanier. Det har gått lång tid sedan han senast sågs. Jack och Louis bestämmer sig för att försöka hitta honom, en inte helt lätt uppgift. De finner att många mystiska dödsfall inträffat i Gerhards närhet och omgivning. De två vännerna får en svår uppgift att knäcka.

Författaren alternerar skickligt men olika tidsepoker i sitt berättande, och han använder olika personers synvinkel vilket ökar spänning och intresse. Intrigen framförs i en ovanligt maklig takt. Det gör att miljö- och personbeskrivningar får breda ut sig. Det är bra, eftersom det tveklöst är bokens starkaste partier.

Dessa fina beskrivningar gör att kärnfrågan känns mindre intressant. Själva berättandet blir viktigare än handlingen. Men boken innehåller ändå ett minst sagt överraskande slut som jag naturligtvis inte kan avslöja.

Jag läser gärna fler böcker som denna. Helt utan traditionellt spänningsberättande. Vackra scener och intressanta personer räcker gott för att få en uppfriskande läsupplevelse.

Betyg: 3 tomteluvor   Foto: Solveig Hiestand

1 kommentar:

Monika sa...

Jag vågade inte läsa hela din recension eftersom jag ska läsa den här boken så småningom. Kollade bara in din slutkläm och det låter ju bra :)

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8