tisdag 19 mars 2013

Lars Kepler/Johan Werkmäster: Hypnotisören - Bokomdöme

Hypnotisören – lättläst bearbetning
Av Lars Kepler, återberättad av Johan Werkmäster
LL-förlaget 2013
ISBN 9789170534225, Pocket, 216 sidor
Det är inte lätt att göra omarbetningar till lättlästa utgåvor av kända romaner. Meningen är ju att man ska fånga så mycket som möjligt av originalet utan att det ska bli krångligt och komplicerat. Andemeningar och budskap kan lätt gå förlorade på bekostnad av ett enklare språk.

En av de senaste årens mest uppmärksammade kriminalromaner är utan tvekan Hypnotisören. För LL-förlagets räkning har Johan Werkmäster bearbetat manuset till en för i sammanhanget ganska lång bok. Det är sällan de lättlästa historierna sträcker sig över 200 sidor. Det visar mest på hur mycket som var tvunget att rymmas här för att boken inte skulle ta allt för mycket stryk.

Johan Werkmäster har lyckats alldeles utmärkt. Originalets krypande spänning är i stort sett helt bevarad. Trots att jag läst och minns historien blir det återigen gastkramande. Det man går miste om är de mer detaljerade miljö- och personskildringarna. Men Werkmäster har ändå lyckats med en hel del skickligt gjorda gestaltningar.

Bokens handling är ofattbart våldsam och påträngande. Den unge pojken i centrum mördar nästan hela sin familj. Varför? Hypnotisören Erik Bark lyckas få fram vad han gjort under hypnos. Fler blodiga dåd inträffar. Är det pojken igen, eller finns det andra dolda våldsmän?

LL-förlaget gör ett stort arbete som gör kända böcker tillgängliga för personer med lässvårigheter. När de gör det så här bra är det bara att bocka och buga.

Betyg: 4 tomteluvor


Fotot på författarparet Lars Kepler är taget av Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8