Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 25 mars 2015

Ramona Fransson: Gift med djävulen - Bokomdöme

Gift med djävulen
Av Ramona Fransson
anomaR 2015
ISBN 9789187779022, Inbunden, 315 sidor
Ramona Fransson är en flitig författare. Detta är hennes nionde deckare om poliserna i Göteborg med Greger Thulin i spetsen. Författaren har tagit små steg i sin utveckling hela tiden, hon har blivit säkrare och säkrare. Det har inneburit att hon har vågat ta ut svängarna mer och mer.

I årets bok tar hon avstamp från en verklig händelse som har inträffat i USA. Hon har dock förflyttat denna familjetragedi till Sveriges västkust.

En tvåbarnsmamma försvinner. Misstankarna riktas mot hennes man och hennes svärfar. Polisen hittar dock inget som kan binda dessa till brottet. Eller är det ett brott, ingen kropp har ju återfunnits?

Författaren tar avstamp i detta försvinnande för att beskriva en fruktansvärd familjetragedi som innehåller både våld, sexuella övergrepp och vårdnadstvister. Ramona Fransson beskriver hjärteskärande olika händelser som drabbar främst kvinnor och barn. Det är obehagligt att läsa, och det är ett gott betyg.

Boken är bitvis nästan dokumentärt skriven. Olika händelser radas upp som om de vore hämtade ur en social rapport. Det gör att allvaret i händelserna blir extra gripande.

Det är inga problem att särskilja goda från onda i handlingen. Man vet snart vilka man ska hålla på och vilka man ska avsky. Det gör att karaktärerna tyvärr blir lite endimensionella. De ondas bevekelsegrunder är inte heller helt klara. Den nyfikenhet man får på orsakerna till deras handlande blir tyvärr inte stillad.

Spänningen är ändå hög. Kanske inte så mycket för kriminalhistorien, mer för att man vill veta hur familjehistorien ska sluta. Läsaren får förvisso en uppösning på brottet, men det hade inte krävts. Den hade man kunna gissa sig till.

Det är trevligt att konstatera att Ramona Fransson nu har en stabilitet i sitt författande som gör att hon kan skriva en bok som denna. Detta är ingen traditionell deckare, det är mer en mörk relationsroman – som tar ett krampaktigt tag om läsarens hjärta.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Linda Lundquist


Inga kommentarer: